DMI klæder danskerne endnu bedre på

I denne kølige og blæsende årstid lancerer DMI et nyt og mere moderne kuldeindeks, der klæder danskerne bedre på.

Vinteren er over os. Denne sæson er kendt for at være lidt køligere og mere blæsende. Det er rart med en lille hjælper, når vi skal være uden for i en længere periode. Her kommer kuldeindekset i spil.

Indekset viser, hvordan luften føles ved en given lufttemperatur og vindhastighed. Det føles hurtigt koldt, når det blæser meget og især, hvis man ikke bevæger sig. Kuldeindekset fortæller dig, om du skal have et ekstra lag tøj på.

Sådan bruger du kuldeindekset

Du står som tilskuer ved en fodboldkamp. Lufttemperaturen er 5 grader og det blæser en hård vind, 12 m/s. Ved at indsætte disse værdier i vejrlommeregneren, eller via kuldeindekstabellen, der også er vist nedenfor,  finder du værdien på -1.

Selvom luften er 5 grader, føles den altså som -1. Så i stedet for kun at tage en jakke på, så vil det være fornuftigt, at tage lange underbukser, hue og handsker på.

Nyt kuldeindeks

DMI´s kuldeindeks er blevet opgraderet til en mere moderne version. Den nye metode er lavet af canadiske og amerikanske forskere. Forskerne har lavet kliniske forsøg på mennesker i en afkølet vindtunnel samt computersimuleringer. Formlen, der bruges til at udregne kuldeindekset, tager f.eks. hensyn til afstanden fra 1,5 m (typisk hovedhøjde) til 10 m's højde (standard vindmålehøjde, hvor vinden er kraftigere). Formlen er kun gyldig op til  +10°C samt vindhastigheder fra 1,3 m/s. 

DMI's kuldeindeks
 

Foto fra Øresund i februar 2011; Mikael Scharling

DMI's kuldeindeks

Legende til DMI's kuldeindeks

Det er ikke kun DMI, der bruger denne måde at beregne kuldeindeks på. Det  bruges efterhånden mange steder og nævnes i forskellige publikationer fra World Meteorological Organizaton.

Vil du vide mere, så kan du læse om emnet i vores tema om kuldeindeks og prøv vejrlommeregneren.

Af kommunikations-meteorolog Mette Wagner
4. decmber 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle