Danmark fik kun 40 % sommer i år

Klimatolog sætter tal på vores oplevelse af sommeren i år. Resultatet er lettere deprimerende

De klimatologiske opgørelser over juni, juli og august 2017 viser tydeligt, at vejret igennem et par solbriller var relativt ringe. Men måske gemmer der sig alligevel lidt sommer hist og her, når vi dykker dybt nok ned i tallene.

For at afsløre om det skulle være tilfældet, har klimatolog Mikael Scharling analyseret Vordingborg i detaljer. Kommunen, der består af det allersydligste Sjælland, Møn og Bogø, løb nemlig med titlen som stedet med det bedste sommervejr i år. Se nyhed i værd at vide-boksen til højre.

Følte sommertimer

"Jeg har kigget på data for kommunen helt ned på timeniveau", forklarer klimatologen.
"Til lejligheden har jeg indført - opfundet om man vil - et nyt begreb: følte sommertimer. En følt sommertime er der, hvor man fornemmer feriestemningen og får lyst til rigtige sommerting som f.eks. en tur på stranden".

Mikael Scharling tager udgangspunkt i data for temperatur, sol, nedbør og vind i Vordingborg. Før en time er en følt sommertime, skal den opfylde en række betingelser

  • Temperaturen skal i gennemsnit være 20°C eller højere
  • Solen skal skinne mindst halvdelen af tiden (30 min pr. time)
  • Vindhastigheden skal i gennemsnit være lavere end jævn vind (8 m/s)
  • Der må ikke falde nedbør

Strandturen bød oftere på regnbuer end badevand i 2017. Foto Jørgen Munck.

"Grafen giver både detaljer og overblik over sommeren og viser, hvornår sommeroplevelsen toppede i Vordingborg. F.eks. var dagen med de flest følte sommertimer den 19. juni. Her fik kommunen hele 12 af slagsen. Desværre kan man også se, at den mest normale døgnværdi er 0 følte sommertimer. Sammenlignet med tidligere år ender sommeren med langt færre sommertimer” siger Mikael Scharling.

I perioden 1. juni til og med 31. august blev det samlet til 77 følte sommertimer i Danmarks mest sommerlige kommune i 2017. Det svarer til sølle 50 minutters følt sommer om dagen.

"Sammenligner vi med de senere år, er det åbenlyst, at sommeren '17 har hængt i bremsen. Gennemsnittet for 2011 til 2016 er 192 følte sommertimer eller 2 timer og 5 minutter om dagen. Med andre ord kan vi konkludere, at vi kun fik 40 % af den normale sommeroplevelse i år”.

OBS! Følte sommertimer har ikke noget at gøre med meteorologiske/klimatologiske sommerdage, hvor maksimumtemperaturen i løbet af døgnet skal overstige 25 °C. Man kan ikke sige, at et antal følte sommertimer giver en sommerdag eller omvendt.

ÅrAntal følte sommertimer i Vordingborg
2011119
2012111
2013278
2014287
2015153
2016204
201777

Mikael Scharling kan mandag kontaktes via pressetelefonen på 39 15 75 09.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk 
Data og grafik Mikael Scharling

© DMI, 3. september 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle