7 grunde til at elske efteråret

Farverne skifter, og temperaturene falder. Efteråret signalerer, at vinteren er på vej. Mennesker og dyr høster afgrøder og laver forråd til vinteren, så de er klar til at gå i 'hi'.

1. Træerne skifter farve

Når sommeren går over i efteråret, skifter bladene på træerne farve. De skifter fra grønne til palet af rødt, gult og brunt. Naturen bliver kortvarigt beriget med flere farver, end bare flere nuancer af grøn, inden bladene falder af. 

2. Trækfuglene flyver sydpå

Det er sidste chance i år for at se trækfuglene, før de vender næbbet mod syd. Trækfuglene samles og gør sig klar til deres anden lange flyvetur i år. På himlen nyder vi synet af fugleflokke, der flyver i formationer. Vi ser bl.a. stære, gæs og drosler.

3. Den første rim knaser i græsset

Den første rim i græsset opstår efter en klar og stille efterårsnat. Den er noget helt særligt. Det er et halvt år siden, vi sidst hørte lyden af frostknækket græs, når vi går på plænen. Lyden og synet af rim i græsset er en slags reminder. Huer og handsker skal findes frem fra gemmerne. Kan vinterdækkene fra sidste år stadig bruges? Hvor var det nu, jeg lagde vinterjakken?

4. Vi laver bladkampe eller giver en bladvasker

Om efteråret ligger der nedfaldne blade overalt. I nogen af os dukker barnesjælen spontant op. Vi går igennem bladene og mærker tyngden. Vi samler bladene op og kaster i sjov med dem. Det minder os om vores ture i skoven med familien, hvor vi laver bladkampe eller måske overdynger en anden med en stor bunke blade.

5. Vi høster og laver forråd

I efteråret samler vi forråd og gør os klart til 'vinterhi'. Vi høster frugttræerne, vi plukker bær fra buske og finder svampe i skoven. Vi tager byttet med hjem og opbevarer det på forskellige måder. Det bliver lagt i kasser og gemt på et tørt og køligt sted, så det kan holde sig frisk længere. Vi henkoger, sylter, presser og fryser. På den måde kan vi også nyde efterårets afkast om vinteren.

6. Vi samler blade, bær og svampe

I efteråret bruger vi naturen på en helt anden måde. Vi samler blade op, finder vilde bær og svampe. Bladene bliver samlet, tørret og presset. Vi bruger dem til malerier og andre kreative ting. Efter en tur i skoven forslæber vi os på blade, svampe og bær. Nogle af tingene når hele vejen hjem, og resten ender i vores maver.

7. Vi har den sidste chance for en tur i bølgen blå

Vandtemperaturerne ligger omkring 13 grader. Det er den samme temperatur som i det sene forår, når vi starter badesæsonen op. Så hvorfor ikke slutte sæsonen behørigt af? Det er sidste chance, inden havet bliver for koldt til at svømme i. Årets sidste tur i bølgen blå kan blive som årets første. Får du det samme kick som i foråret? Jeg gjorde det J

Af kommunikations-meteorolog Mette Wagner, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 13. oktober 2017

 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle