September ’16 bryder rekordrækken…på et hængende hår

September 2016 blev ikke som de forgange 11 måneder rekordvarm. Men det var sørme tæt på, melder de tre institutter, som holder øje med de global middeltemperatur.

Oktober, november og december 2015 og alle måneder i 2016 var hver især rekordvarme globalt. Årsagen til dette skal findes i opvarmningen fra den usædvanligt kraftige El Niño, som toppede i begyndelsen af 2016. El Niño er nu for længst overstået, og faktisk er det lidt koldere end normalt i det østlige, tropiske Stillehav, men alligevel var temperaturerne også meget høje i september 2016.

Hos Hadley Centre/CRU fra Storbritannien opgør man globaltemperaturen i september 2016 til en afvigelse på +0,72°C i forhold til gennemsnittet 1981-2010 kun overgået af september 2015, som havde en afvigelse af 0,79°C . Deres amerikanske kolleger fra National Climatic Data Centre/NOAA placerer 2016 også september ’16 på andenpladsen med en afvigelse på 0,78°C, mens september 2015 var 0,82°C varmere end gennemsnittet.  Og NASA/GISS ser september 2016 med en afvigelse på 0,48°C på førstepladsen, men meget tæt på 2014, mens 2015 var en smule køligere.

"Forskellene mellem datasæt skyldes især forskelle i behandling af områder uden data", siger Martin Stendel

"Det drejer sig specielt om Arktis, hvor der kun er få målestationer på grund af store områder, hvor der ikke er land. Hos GISS ekstrapoleres observationer fra de omkringliggende landstationer til områder uden datadækning op til en distance på 1.200 kilometer. På den måde kan data spredes ud og dække næsten hele Arktis. Hos CRU vælger man i modsætning til GISS ikke at ekstrapolere i områder uden data. NCDC's procedure ligger et sted imellem," siger klimaforsker ved DMI, Martin Stendel.

Grafik over global månedsmiddeltemperatur

Grafik: Martin Stendel.

Ovenfor ses, at forskellene mellem de tre institutter er betydeligt mindre end selve opvarmningen. Læg særligt mærke til de meget høje temperaturafvigelser i begyndelsen af 2016.

Nedenfor ses fordelingen af temperaturafvigelserne på kloden. September bød på meget høje temperaturer – ikke mindst i Danmark, hvor det flere steder var mere end tre grader varmere end gennemsnittet 1981-2010. Flere steder var det den varmeste september, vi endnu har målt. Således var også den største andel af landmasserne på den nordlige halvkugle meget varme. Også havene er fortsat meget varme. I det østlige, tropiske Stillehav præsterer den svage La Niña temperaturer lidt under det normale langs ækvator. 

Verdenskort over temperaturanomalier

Oceanerne har de seneste måneder været usædvanligt varme (tynd blå kurve i nedenstående). Forskellen mellem land- og oceantemperaturerne har sig siden 1950 ophobet sig til næsten en halv grad, lidt afhængigt af, hvilket datasæt, man kigger på.

"Varmen findes altså allerede i systemet, og hvis landtemperaturerne ikke steg yderligere, ville oceanerne opvarme indtil forskellen var udlignet, hvis man ventede længe nok," siger Martin Stendel. "Det skyldes, at vandet har en stor såkaldt varmekapacitet – altså evnen til at holde på varmen (eller kulden for den slags skyld)."

Graf over global månedsmiddeltemperatur

Grafik: Martin Stendel.

Grafik over globaltemperaturen de sidste 12 måneder

Globaltemperaturen (her fra amerikanske GISS) for de seneste 12 måneder sammenlignet med de fem tidligere år, og de seneste to El Niño-årde sidste 12 måneder i sammenligning med de fem år før og de sidste to El Niñoer. Klik for stor version. Grafik: Martin Stendel.

3. november 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle