Sen frost, lidt frost og ellers rekordvarmt i Tasiilaq

Østgrønlandske Tasiilaq havde fra juni til oktober 2016 hele 139 døgn i træk udelukkende med plusgrader. Det har være medvirkende årsag til flere varmerekorder

Tasiilaq - tidligere Ammassalik - har aldrig oplevet en oktober uden frost, i de mere end 120 år DMI har målt vejret i den største by på Grønlands østkyst.

Det skete heller ikke i år, men det har aldrig været tættere på.

"Frosten kom sent til Tasiilaq", siger seniorklimatolog John Cappelen, som er DMI's ekspert på grønlandske klimadata.
"Vi skulle helt hen til den 26. oktober om morgenen, før termometeret kom under 0°C. Efterfølgende blev det kun en anelse koldere, så måneden sluttede med en laveste temperatur på blot minus 2,3°C".

John Cappelen oplyser, at minus 2,3°C er den højeste minimumstemperatur, der er registreret i Tasiilaq i perioden med regelmæssige temperaturmålinger, der begyndte i 1895. Året, der kommer nærmest, er 1939, hvor minimumstemperaturen i oktober var minus 2,7°C.

Billede af Tasiilaq

Tasiilaq ligger ved Kong Oscars Havn. Byen har ca. 2.800 indbyggere og i omegnen af 5.000 besøgende turister om året. Foto John Cappelen.

Temperaturkurve for Tasiilaq

I Tasiilaq skulle de hen til den 26. oktober om morgenen, før termometeret kom under 0°C. Efterfølgende blev det kun en anelse koldere, så måneden sluttede med en laveste temperatur på blot minus 2,3°C. Kurven viser timeværdier. Grøn kurve er varmeste timeværdi, rød kurve er koldeste timeværdi, sort kurve er gennemsnitsværdien.

Rekordvarm oktober, sommer, år

Den sene frost i Tasiilaq er godt i tråd med den generelle oktobertemperatur i byen. Den blev nemlig rekordhøj, fortæller John Cappelen.

"I gennemsnit var temperaturen ved byens vejrstation 4,2°C i oktober. Det er ny rekord og meget varmere end normalt. I perioden fra 1981-2010 havde oktober typisk en temperatur på minus 0,4°C".

Perioden uden frost har ligeledes været usædvanlig lang i Tasiilaq. Seneste, der var frost, var 8. juni. Dermed har byen oplevet hele 139 døgn i træk udelukkende med plusgrader.

"Det er usædvanligt, men ikke underligt", siger John Cappelen.
"Tasiilaq var ikke blot rekordvarm i oktober. Der har samlet set været rekordvarmt i byen i årets ti første måneder. Også sommeren sluttede rekordvarm".

Du kan læse mere om klimaet i Grønland fra 'Værd at Vide'-boksen til højre.

© DMI, 2. november 2016

Fordeling af varme og kulde på den nordlige halvkugle

Oktober 2016 har været varm på Østgrønland og tilsvarende kold i vest. Kortet viser afvigelser fra normalen i perioden 18. til 22., men svarer meget godt til den generelle situation det meste af måneden. Grafik fra polarportal.dk

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle