Oktober halverer og fordobler vejret

Dobbelt nedbør og halveret sol og varme - det er oktober sammenlignet med september.

Et - om ikke andet - sjovt forhold har udviklet sig mellem oktober 2016 og dens forgænger september 2016. Det fortæller klimatolog Mikael Scharling

"Sammenligner vi de to første efterårsmåneder; altså hvad september endte med, og hvad vi forventer oktober lander på, er temperaturen og solskinnet 'halveret' fra hhv. 16 til 8°C* og fra 200 til 100 timer. Nedbøren derimod er fordoblet fra 30 til 60 mm", siger klimatologen.

Lidt mere præcist forventer DMI, at oktober lander på 8,8°C, 73 millimeter nedbør og 80 timers sol. Til sammenligning endte den sommerlige september på 16,2°C, 35 millimeter og 201 soltimer.

I kajakken i solnedgangen

September bød på 'lange, lyse sommeraftener', selv om de lå lidt tidligere på døgnet, end vi er vant til. Foto Marianne Nysted.

Skyer og tåge over vand

Oktober bød på skyer og ikke mindst tåge - kølige nætter og masser af vind fra nordøst, der bragte den begyndende kontinentale vinterkulde frem til Danmark. Foto Svend Aage Mai.

* Klimatologen er naturligvis til fulde klar over, at det er uvidenskabeligt at betragte en fysisk parameter som temperatur ud fra et relativt arbitrært nulpunkt sat ved den næææsten tilfældige Celcius-skalas 0°C.

28. oktober 2016, opdateret den 31. med nye tal for oktober

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle