Koldluftsdråbe dryppede malurt i bægeret

Sommerhøjtrykket, der gik i stå over Nordsøen, og en såkaldt koldluftsdråbe, der drypper malurt i bægeret i form af skyer og regnbyger. Få hele historien her.

Nu kom den her endelig - sommeren - eller i hvert fald en snert af den. Men som det tit og ofte sker med den danske sommer, kommer der malurt i bægeret. Denne gang er ingen undtagelse.

Kort over trykfordeling tirsdag midnat

Koldluftdråben omkring midnat tirsdag den 16. august nord for Stockholm. Grafik Frank Nielsen. Klik for større version.

Kort over trykfordeling tirsdag middag

Koldluftdråben over Skåne kun 12 timer senere samme dag. Grafik Frank Nielsen. Klik for større version.

Synderen er en lille klump kold luft i de højere luftlag. Det som meteorologerne kalder for en kuldepol, en koldluftsdråbe eller sågar højtryksgnaver - mange navne til et knapt så kærligt barn.

Et ganske solidt højtryk havde ellers lagt sig godt til rette, men desværre på en lidt for vestlig position over Nordsøen. Derfor blev der åbnet op for mere ustabil luft ned over den østlige halvdel af Skandinavien og dermed også den østlige del af Danmark, der som regel står for skud i denne slags situationer.  

Højtrykket ligger i en position, som gør tirsdag den 16. august til en ganske fin dag mange steder med jævn nordlig vind og sol. Men i cirka fem kilometers højde er forholdene noget anderledes. Her ligger den lille klump kolde luft, der med stor fart er på vej sydover. 

Den kolde luft - eller koldluftdråben - bevæger sig med en hastighed på ikke mindre end omkring 70 kilometer i timen. Dette betyder dog ikke, at det kommer til at blæse. Derimod passerer et større skyområde hurtigt forbi Danmark med enkelte byger til følge i Danmarks østlige del – dermed gode solchancer hen imod aften.

Af vagtchef og meteorolog Frank Nielsen
16. august 2016

Prognosekort for tirsdag 16. august

Prognosekort for tirsdag 16. august klokken 14 viser højtryk over Nordsøen til Norge og regn og byger dannet under koldluftsdråben over Skåne. Grafik Frank Nielsen. Klik for større version.

Satellitbillede over Danmark

Meteosat fra klokken 10.30 viser, at solen skinner flot i den vestlige og sydlige del af landet, mens et skyområde hurtigt passerer ned over den østlige del landet. Grafik Frank Nielsen. Klik for større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle