Klimaets nyeste kurver

Hver måned bringer et nyt datapunkt til de kurver, der understreger, at den globale opvarmning har fuld fart på. Her er tre af de vigtigste visuelle værktøjer.

Juli 2016 blev den varmeste juli, der er målt på kloden og faktisk også den varmeste måned overhovedet. Det kan du læse mere om her.

Den rekordvarme juli følger i hælene i en lang række varme måneder, der til dels skyldes klimavariationen El Niño. El Niño er dog langtfra hele forklaringen. Der har nemlig tidligere været lige så kraftige El Niño'er på kloden, uden det drev temperaturen nær så højt op. Det viser grafikken nedenfor. Læg særligt mærke til årene 1982/83 og 1997/98 som rent El Niño-styrkemæssigt er sammenlignelige med perioden 2015/16. Alligevel er kloden nu betydeligt varmere end dengang.

Det kræver cirka 4.000 gange så meget energi at opvarme vand end luft. Det ser vi på grafikken nedenfor ved, at den tykke røde kurve (land) stiger hurtigere end den blå (vand). Kurverne hører til den venstre y-akse.

Under en vedvarende globale opvarmning forventer vi altså, at landmasserne opvarmes hurtigere end oceanerne, og præcis det kan vi se i den nedre del af grafikken. Her er vist forskellen på de to kurver højere oppe i grafikken. Bemærk, at denne del relaterer til den højre y-akse.

Hvor ekstremt temperaturen i 2016 er kommet fra start, kan du se i grafikken nedenfor. Med rødt temperaturen i de syv måneder hidtil. Ingen andre år har været bare i nærheden. Det underbygger, at vi formentlig får et nyt globalt rekordår, selv om temperaturen falder igennem året, i takt med at El Niño'en klinger ud.

For at sætte 2016 i relief er der valgt en række år til sammenligning:

  • De to seneste kraftige El Niño'er (1983 i gul, 1998 i lys orange)
  • Sidste år, 2015, i mørk orange
  • De 5 år før dvs. 2010-2014, i er forskellige nuancer af grå.

Grå: Årene 2010-14
Rød: El Niño 1982/83, 1997/98, 2015/16
Varmerekord for 10. måned i træk

Baseret på input fra Martin Stendel
21. august 2016

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle