Gennemsnitlig sommer i 2016

Seniorklimatolog John Cappelen ser tilbage på en gennemsnitlig sommer, der ikke går over i historiebøgerne, men alligevel havde nogle interessante højdepunkter. 

”Den korte opsummering af sommeren 2016 er, at den har været mere solfattig, en smule mere tør og helt normal temperaturmæssigt, når vi sammenligner med perioden 2006-2015. Vi havde en landsdækkende varmebølge i starten af juni, og sidst i både juli og august. Og så havde vi pletvise hedebølger i juli og august. Der var nogle sommerdøgn i alle måneder og et enkelt, lokalt tropedøgn i august. Men vi havde også haft en del vejrhændelser med kraftig regn og skybrud i alle tre sommermåneder”, fortæller seniorklimatolog John Cappelen.

Ny rekord i regn-intensitet

Går vi mere i detaljen fortæller John Cappelen følgende om sommerens vejr.

”Den 15. juni 2016 fik specielt Jylland en del regn. Særligt vådt blev det i Horsens, hvor der blev målt over 115 millimeter i løbet af 3 timer, og det er den tredje højeste døgnnedbør siden 1874. Men det er ikke det eneste sted, der er faldet nedbør. På Ærø registrerede vi den 23. juni en ny rekord i intensiteten af regnen, altså hvor kraftigt nedbøren falder.  Bygen, der satte rekord i, hvor meget der kan falde på 1 minut, startede klokken 18.49 om aftenen og varede i 130 minutter. I alt faldt der 49,4 millimeter regn. Og alene i det ene minut, hvor det regnede mest, faldt der 5,4 mm. De 10 minutter, hvor det regnede mest, faldt der samlet 29,2 millimeter. Her skal vi huske på, at definitionen på et skybrud er, når der falder mere end 15 mm på 30 minutter. Så bygen på Ærø har været særdeles voldsom," fortæller John Cappelen.

Læs meget mere om sommeren 2016.

2. september 2016

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle