Første nattefrost banker på

En kombination af polarluft, svag vind og fåtal af skyer fik termometret til at dykke mod nul mandag morgen den 24. oktober. Efterårets første nattefrost kan derfor være lige om hjørnet, når de kommende to nætter fortsætter i selvsamme spor.

Mandag morgen den 24. oktober startede som noget af en kølig fornøjelse mange steder i landet. Målt i to meters højde lå temperaturen generelt mellem 1 og 5 graders varme, og enkelte stationer i Jylland og på Lolland målte endda ned til 0 grader i græshøjde.

Årsagen til, at termometret flere steder dykkede mod nulpunktet, skal findes i en kombinationen af polarluft over landet, svage vinde og et fåtal af skyer.

Skyer holder på varmen

Natten til både tirsdag den 24. oktober og onsdag den 25. oktober fortsætter i samme kolde spor. Efterårets første nattefrost kan derfor være inden for rækkevidde. 

Særligt natten til onsdag ser ud til at kunne byde på regulær frost flere steder i Jylland. Det hele afhænger dog af antallet af skyer, der ligger over landsdelen. Skyer virker nemlig som en dyne, der holder på varmen.

Temperaturkort over Danmark

Natten til mandag den 24. oktober målte to stationer i Jylland og en på Lolland minimumstemperatur på nul grader (målt i græshøjde). Grafik Lars Henriksen. Klik for større version.

Prognose-gif over landet

Vejrprognosens bud på temperaturforløbet natten til onsdag den 26. oktober antyder temperaturer under frysepunktet visse steder i Jylland. Grafik Lars Henriksen.

Lun vestenvind står og tripper torsdag

Selvom nattefrosten lurer de næste par nætter, er der dog ikke udsigt til, at det kølige vejr varer ved i denne omgang. Natten til torsdag og ugen ud blæser lune vestenvinde hen over landet og holder nattemperaturen et godt stykke over frysepunktet.

Vejdirektoratet sendte således efterårets første saltbil på vejene ved Holstebro (se tweet nedenfor).

Af meteorolog Lars Henriksen, redaktion Marianne Brandt
24. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle