Efterårets første frost også på Sjælland

Den 24. oktober kort før midnat nåede termometret ned under frysepunktet ved Karup. Senere på natten den 25. bed frosten flere steder centralt i Jylland, og den følgende nat kom Sjælland også med på frostholdet.

Seniorklimatolog John Cappelen har kigget nattens tal igennem:

”Frosten startede allerede før midnat i det indre Jylland, og ved flere stationer i Jylland nåede termometret ned under frysepunktet. Laveste temperatur blev målt ved Karup, hvor vi i nat nåede ned på -1,7°C.”

”Mange andre steder i landet var det dog en hel del lunere. På Bornholm nåede temperaturen ikke ned under 9,2°C ved Hammer Odde Fyr.”

 

Nu er Sjælland også med

Onsdag den 26. oplevede Sjælland også sin første frostmorgen med bl.a. -0,7°C registreret ved Roskilde mellem kl. 3 og 4 i morges. Faktisk nåede temperaturen på lokaliteten under 0 °C mellem kl. 23 og 24 sent tirsdag aften.

Årsagen til, at termometret flere steder dykkede under nulpunktet, skal findes i en kombinationen af polarluft over landet, svage vinde og et fåtal af skyer.

Fyn, Bornholm og Lolland-Falster er foreløbigt sluppet for frostvejr, og med de lidt højere temperaturer de kommende dage, skal vi sandsynligvis ind i næste uge, før der igen er er risiko for temperaturer under 0°C.

Når DMI taler om frost, så er det frost i 2 meters højde på et sted, som ikke har ekstremt mikroklima. Inden det sker første gang - og vi får 'efterårets første frost' - har der typisk været minusgrader på særligt udsatte steder f.eks. lavninger i terrænet og rimfrost i græshøjde og på overflader, der udstråler energi særligt effektivt, som f.eks. skraldespandslåg af metal.

Senest, vi havde frost, var den 5. maj, hvor temperaturen nåede ned på -0,6°C ved Billund.

Redaktion Marianne Brandt

© DMI, 25. oktober 2016

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle