DMI opgraderer med tre nye radarer fra Finland

Nye nedbørprodukter og bedre prognoser er resultatet, når DMI i 2017 opgraderer sit netværk med tre nye radarer fra finske Vaisala

Fra april til oktober 2017 leverer og installerer finske Vaisala tre nye nedbørradarer for DMI. Det er resultatet af et netop afsluttet udbud.

DMI benytter radar til at registrere nedbør i dansk luftrum. Den meget populære radarfilm på dmi.dk, der viser hvordan nedbøren har bevæget sig de seneste timer, er et af de produkter, som radarerne leverer.

"Vi er meget tilfredse med, at kontrakten er i hus", siger projektejer på DMI's radar-projekt, CIO Thomas Kjellberg Christensen.
"Kvaliteten hos de tre leverandører, der var med i udbuddet, var meget høj. Og vi er meget tilfredse med at få Vaisala som leverandør - de er meget erfarne på området."

Moderne radarer giver flere og bedre data

De nye radarer erstatter tre af DMI's nuværende på henholdsvis Stevns, Rømø og i Sindal i Vendsyssel. Ud over de tre udskiftningsmodne har DMI to nyere radarer - en på Bornholm og en i Virring i Østjylland.

Når opgraderingen er afsluttet, råder DMI over fem radarer på samme tekniske niveau. De tre nye radarer er nemlig præcis som den bornholmske og den i Virring - som dog har nogle år på bagen - såkaldte ’dual-pol C-band’ med dopplereffekt.

Den teknologiske opgradering gør det muligt at måle nedbørspartiklernes volumen, så de kan klassificeres. Det betyder igen en større præcision i identifikationen af nedbørstyper; dvs. hvornår der falder regn, sne eller slud. Det er også mulig at bedømme størrelsen af nedbørspartiklerne og måle vindstyrken og -retningen i forbindelse med nedbør.

Med det moderniserede radarnet får DMI et solidt grundlag for at udvikle prognoser og målinger af nedbør til gavn for danskerne. Det opgraderede netværk leverer også bedre data til vejrmodeller og åbner mulighed for nye radarbaserede produkter.

DMI har allerede afholdt det første møde med Vaisala om forløbet af installationen. I februar 2017 besøger eksperter fra DMI fabrikken og tester den første radar. Den sættes efter planen op i Sindal i løbet af april og maj. Radaren på Rømø installeres fra slutningen af august og i september, mens Stevns-radaren installeres i oktober og starten af november 2017.

For flere oplysninger kontakt DMI via pressetelefonen på 39 15 75 09.

Af Liza Bech og Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 3. november 2016

DMI’s vejrradar på Stevns med teknikhytte, gittermast og radome - kuppelen, der beskytter antennen. Radaren er en af de tre moderniseringsmodne vejrradarer i Sindal og på Stevns og Rømø, der skal udskiftes og opgraderes, og sammen med de to vejrradarer i Virring og på Bornholm udgøre Danmarks samlede netværk. Foto Marianne Brandt. Klik for større version

DMI's vicedirektør Anne Højer Simonsen sætter sin signatur på kontrakten med finske Vaisala om tre nye radarer, mens projektleder Anette Boiesen Petersen og projektejer CIO Thomas Kjellberg Christensen overværer den uhøjtidelige seance.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle