Bastant østenvind får kamp til stregen

I takt med at oktober måned lakker mod enden, kan det blive tid til at sige farvel til den østenvind, som har domineret stort set hele måneden, og goddag til den noget mere fugtige - dog lunere - vestenvind fra omkring midten af næste uge. 

Gif over trykfordeling

Vestenvinden blæser igen over Danmark, når et skandinavisk højtryk rykker østpå og langt ind i Sibirien, mens Atlanterhavs-højtryk indfinder sig over Vesteuropa. Den 21. oktober til den 28. oktober. Grafik Lars Henriksen.

Vi tager så småt hul på den sidste del af oktober, der indtil nu stort set kun har budt på vinde fra østlige retninger. Nu tyder alt dog på, at den bastante østenvind for alvor kommer under pres.

”Et højtryk har det meste af oktober ligget over Mellem- og Nordskandinavien. Omkring dette skandinaviske højtryk blæser vinde med uret ind over Danmark og resulterer i den østenvind, der efterhånden længe har sendt kølig vind ind over landet,” siger meteorolog Lars Henriksen.

Midt i uge 43 ser der derfor ud til, at vi skal til at vænne os til mere fugtig, men også lunere luft, når vestenvinden igen begynder at dominere over landet.

Vestenvinden kan får frit løb

”Vindskiftet sker, når det skandinaviske højtryk trækker langt østpå ind i Sibirien og et andet højtryk over Atlanterhavet bevæger sig mod øst til Vesteuropa. Ved deres fælles hjælp får vestenvinde nu for alvor frit løb ind mod Danmark,” siger Lars Henriksen.

Dagens vejrprognoser fredag den 21. oktober er dog ikke enige om den generelle vejrudvikling i næste uge.

”Det hersker stadig usikkerhed i prognoserne om, hvorvidt vestenvinden for alvor slår igennem. Men uanset, så er det det mest seriøse forsøg fra vestenvinden, vi længe har set,” slutter meteorologen.

Redaktion Marianne Brandt
21. oktober 2016

Landskort med vindretning

I perioden fra den 1. oktober og frem til den 20. oktober har vinden i middel blæst fra retninger mellem 45 og 90 grader i det meste af landet – dvs. fra nordøst og øst. Grafik Frans Rubek og Lars Henriksen. Klik for at se i stor.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle