Nu går stormsæsonen for alvor i gang

De kommende måneder er de mest stormomsuste i Danmark. Siden 1950 har 84 klassificerede storme eller orkaner ramt landet; heraf 52 eller 62% i vintermånederne.

Vinteren er stormenes og orkanernes tid i Danmark.

Januar er vores absolut mest forblæste måned med 30 klassificerede storme siden 1950. Til sammenligning mønstrer november 14 og december 12 . Februar ligger på 4. pladsen med 10 klassificerede storme og orkaner i den seneste udgave af DMI's stormliste. DMI har registreret 84 storme og orkaner siden 1950.

Vinteren står altså for 52 eller 62% af Danmarks storme, og i først netop nu går ind i vinteren, har vi altså det meste af stormsæsonen foran os.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at vi oplever flere storme de kommende måneder. 84 storme over 65 år er blot lidt over én storm om året i snit.

Grænsen til storm går ved en vindhastighed på 24,5 m/sek, mens grænsen til stærk storm går ved 28,5 m/sek. Orkan begynder ved 32,6 m/sek.

DMI inddeler klimatologisk storme i fire klasser baseret på styrken af de observerede 10-minutters middelvinde. Hver klasse har to underkategorier, som fortæller om stormens udbredelse - regional eller national - alt efter hvor stort et område der blev ramt.

Du finder alle Danmarks klassificerede storme i 'stormlisten'.

Af Niels Hansen
publiceret 30. november 2015.

Stormen Bodil

Stormen Bodil ved Vedbæk Havn den 5. december 2013. Foto Jacob Michelsen.

Viden om vejr og klima

Se alle