November 2015: Global varmerekord for fjerde måned i træk

Første satte august 2015 global varmerekord som klodens varmeste måned. Så blev den slået af september, der igen blev slået af oktober. Nu sætter november dem alle sammen på plads.

På DMI holder Martin Stendel øje med den globale temperatur som klimaforsker i Forsknings- og Udviklingsafdelingen. Og i 2015 har der været rigeligt at se til. Rekord har fulgt rekord, og nu, hvor tallene for november er i hus, står vi med endnu en af slagsen.

"November 2015 blev den varmeste november, der er målt på kloden. Men den blev mere end det. Det er faktisk den varmeste måned af alle", siger han.

Dataene kommer fra klimaforskningsenheden på Japan Meteorological Agency, JMA, som plejer at være de første, der får færdig-analyseret de månedlige temperaturer. Den japanske dataserie går tilbage til 1890.

Rekorder i kø

Martin Stendel er imidlertid ikke overrasket over varmerekorden. Kun februar og april i 2015 satte ikke månedsrekorder, og fra maj har alle måneder været de varmeste af slagsen. Maj var den varmeste maj, juni den varmeste juni osv. Siden august har de globale rekorder imidlertid ikke blot været månedsrekorder, men rekorder for varmeste måned overhoved.

"August satte global varmerekord med en temperatur 0,46°C over gennemsnittet for 1981-2010. Den blev slået af september med 0,51°C, som blev slået af oktober med 0,53°C, inden tallet for november på 0,54°C satte trumf på", siger Martin Stendel og tilføjer:
"Rekorden i november er bemærkelsesværdi i sig selv, men den slår også den gamle novemberrekord fra 2013 med hele 0,23 °C. Det er ekstremt, når vi taler om temperaturen på hele Jorden".

Med ni rekordvarme måneder i 2015 er det nu absolut sikkert, at 2015 også ender som klodens samlet set langt varmeste år.

Af Niels Hansen
15. december 2015

Viden om vejr og klima

Se alle