Blæst skyld i varme vinternætter

Næsten 10 plusgrader kl. 06 om morgenen - selv med relativt klart vejr og stjerner på himlen. Det er lidt atypisk december-vejr.

Tocifrede varmegrader

I Danmark oplever i disse dage ganske usædvanligt høje temperaturer både dag og nat. Tocifrede temperaturer, op omkring 12 grader, og flere steder i landet har der i weekenden været døgnmiddeltemperaturer over 10 graders varme.

Blæsevejr er skyld i varm december

Vagtchef og meteorolog Frank Nielsen forklarer, hvordan blæsevejr hænger sammen med den usædvanlige varme:

”Normalt ville man jo tænke, at varmen kommer fra solen. Men den lave solhøjde og få solskinstimer vi har i december, gør, at Solen slet ikke kan nå at give så meget varme fra sig,” forklarer Frank Nilsen, og fortsætter:

”Det vi oplever, er en voldsom import af varm luft fra sydvest og vest. Der ligger en masse relativt varmt havvand rundt om Danmark, og så ligger der den absolut største varmekilde vest og sydvest for os, nemlig det store Atlanterhav. Og især den østlige del af Atlanterhavet er virkelig varm for tiden. Når vi så har blæst fra sydvest og vest, og vinden samtidig er kraftig, både nær jordoverfladen og helt op i et par km’s højde, så er alle ingredienser til stede for en varm jul i Danmark, siger Frank.

”Også om natten blæser der varm luft ind over os fra sydvest og vest, og det er grunden til, at vi kan holde temperaturen oppe, selvom der ikke er et tykt lag skyer til at holde på varmen,” slutter Frank.

Hvor længe bliver det ved, tænker du nok. Frank og DMI’s andre meteorologer vil gerne love, at varmen bliver her et par dage endnu, men at det derefter bliver lidt koldere hen mod juleaften. Dog skal vi hen til juledagene, før vi igen har mulighed for at se nattefrost.

Af Christian Lietzen
21. december 2015

Temperaturen kl. 6 om morgenen

10 plusgrader kl. 6 efter årets næst-længste nat - det er usædvanligt.

Vindhastigheder

Årsagen til det varme og milde vejr i Danmark skal findes i en relativt kraftig og stabil vind fra vest og sydvest.

Viden om vejr og klima

Se alle