Sjældent lysfænomen fanget på dansk himmel

Det ellers så sjældne lysfænomen ’airglow’ kom til syne i den mørke augustnat i det vestjyske. 

Der var tydeligt ’airglow’ natten til søndag den 24. august 2014,” fortæller himmelfotograf Jesper Grønne, der fangede det sjældne lysfænomen ved den jyske vestkyst.

Mesopausen er den øverste del af mesosfæren, som ligger i 80 km højde fra Jordens overflade, og det er over og omkring dette område, hvor den svagt lysende glød - det såkaldte ’airglow’ - dannes. 

”'Airglow' kan kun ses med det blotte øje under ekstremt gunstige vejrforhold, men netop denne nat må det have været muligt at fotografere lysfænomenet fra alle mørke steder i landet, hvor der var huller mellem skyerne," vurderer han.

"Heldigvis er det lidt lettere at fange fænomenet på et kamera,” siger Jesper Grønne, der dog understreger, at den ret udbredte lysforurening, vi har her i Danmark, på ingen måde gør det lettere for fotografen. Billederne fra augustnatten er dog bevis på, at det kan lade sig gøre.

Jesper Grønnes time-lapse video af lysfænomenet 'airglow' natten til søndag den 24. august 2014 set gennem fiskeøjeobjektiv, hvor hele himlen ses i 180 grader vidvinkel. Videoen er i fuld HD, så klik evt. nederst til højre i vinduet for at se den i fuld skærm.

Airglow - Jesper Grønne forklarer:


”Det såkaldte 'airglow' har en kemisk oprindelse, der adskiller sig fra den måde nordlys opstår på. Om dagen kan sollyset få luftmolekyler til at splitte op, og når molekylerne finder sammen igen om natten, udsender de det svage grønlige, gullige eller rødlige lys - luftens glød, der medvirker til, at himlen aldrig er helt sort. I modsætning til nordlys, der kun ses i polar-nære områder, kan 'airglow' optræde overalt på Jorden, og når det endelig forekommer, er det ret udbredt.”
 

Du kan læse mere om lysfænomenet på Jesper Grønnes blog fra link under Værd at Vide. Her finder du også link til Jesper Grønnes temaside på dmi.dk.

26. august 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle