Risikoen for skovbrande stiger i takt med temperaturen

Danmark står over for at stige i graderne. Antallet af hedebølgedage tredobler, og vi får flere og længere tørkeperioder. Det er nogle af budskaberne i rapporten 'Fremtidige klimaforandringer i Danmark'. Konsekvenserne kan blive øget behov for markvanding og større risiko for skovbrande. 

”Temperaturen i Danmark er steget med ca. 1,5°C siden 1870 frem til i dag og fortsætter sin kurs opad nogenlunde i tråd med den forventede globale udvikling,” siger klimaforsker Martin Olesen.

Klimaforskerne arbejder med såkaldte scenarier, som er mulige fremtidige udviklinger. Der er stor forskel på, hvor meget varmere Danmark bliver alt efter, hvor mange drivhusgasser vi samlet set lukker ud i atmosfæren de kommende årtier. Det betyder, at udleder vi væsentlig mindre CO2, så bliver det knap så varmt, som hvis vi fortsætter, som vi plejer.

"Fortsætter vi med de nuværende udledninger af drivhusgasser - altså ser på det vi kunne kalde et 'business as usual'-scenarie - så viser vores analyser en temperaturstigning i Danmark på 4,0°C om sommeren og 3,7°C om vinteren. Det er gennemsnitsværdier. Hvis vi tager usikkerheden med, kan vi risikere en stigning om sommeren på helt op til 5,5°C," siger Martin Olesen. 

Øget behov for markvanding

De højere gennemsnittemperaturer i Danmark betyder, at antallet af dage med hedebølge stiger til mere end tre gange det antal, vi har i dag.

Derudover får vi flere perioder med tørke, der skyldes en reduktion i sommernedbøren. Det kan få betydning for markens afgrøder.

”Højere temperaturer kan godt nok forlænge vækstsæsonen, men varmegraderne kan også vise sig som en udfordring. Vi kommer nemlig også til at opleve hyppigere og længere tørkeperioder, og det vil betyde et markant øget behov for markvanding i store dele af landet i et fremtidigt klima,” siger Martin Olesen

Større risiko for skovbrande

Flere og længere hedebølgedage og tørkeperioder kommer til at betyde langt større risiko for brandfare i den danske natur.

”I år har vi f.eks. haft en lang række hedebølgedage og tørkeperioder, som resulterede i rekordmange skovbrande. Det er et eksempel på episoder, som vi forventer, der kommer flere af frem mod slutningen af dette århundrede,” slutter Martin Olesen.

Redaktion Marianne Brandt
© DMI, 2. december 2014

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle