Orkaner med kvindelige navne koster flere liv

Folk er mindre bange for kvindelige orkaner end mandlige, viser ny amerikansk undersøgelse. Tendensen er, at man automatisk tager færre forholdsregler ved orkaner med kvindelige navne end med mandlige – og dette koster liv, lyder det fra forskerne.  

Orkaner med feminine navne er årsag til langt flere dødsfald end orkaner med navne af mere maskulin karakter.

Det fremgår af et nyt studie ved det amerikanske Illinois-universitet, hvor en gruppe forskere har analyseret dødstallene for orkaner, der har ramt USA i årene 1950 til 2012.  

Orkaner med feminine navne fortolkes som værende mindre faretruende, lyder det fra forskerne. Folk tager ganske enkelt færre forholdsregler og er langt mindre villige til at søge tilflugt, når det gælder orkaner med kvindelige navne end orkaner med maskuline navne. Jo mere feminint et navn, jo højere dødstal.  

Forskerne bad for eksempel folk om at forestille sig, hvordan det ville være at befinde sig midt i en orkan med et kvindeligt navn sammenlignet med et maskulint. Og forskellen var slående: Tænkte de adspurgte på orkaner med navne så som Alexandra, Christina eller Victoria, bedømte de automatisk stormen til at være langt mindre farlig og intens i forhold til, når de forstillede sig en orkan ved navn Alexander, Christopher eller Victor.

Hurricane Katrina

Hurricane Katrina, der var for ekstrem til at være med i undersøgelsen, var før landgang nær New Orleans helt oppe i den øverste kategori for tropiske orkaner - kategori 5. Foto NASA.

Ifølge forskerne virker det til, at kulturelle kønsrollemønstre i høj grad afspejles i vurderingen. Folk tager udgangspunkt i deres egen opfattelse af mænd og kvinders adfærd og bedømmer således en ’kvindelig orkan’ til at være langt mindre faretruende end en ’mandlig’, fremgår det af undersøgelsen.

Navngivningssystemet med skiftevis mandlige og kvindelige navne startede i slutningen af 1970’erne for at afspejle samfundets øgede bevidsthed om ligestilling. Inden da havde amerikanerne holdt sig udelukkende til kvindelige navne.   

Hurricane Katrina (2005) og Audrey (1957) er ikke inkluderet i undersøgelsen, eftersom begge forårsagede langt flere dødsfald end den typiske storm.  

Over 200 mister hvert år livet i USA som følge af orkaner. 

juni 2013

Oversergent af 2. grad i den amerikanske kystbevogtning Shawn Beaty

Oversergent af 2. grad i den amerikanske kystbevogtning Shawn Beaty spejder efter overlevende i New Orleans dagen efter Hurricane Katrina. Bemærk, hvordan vandet, der hovedsageligt kom fra søen Lake Pontchartrain, står meterhøjt og næsten når tagskægget på mange etplanshuse. Foto U.S. Coast Guard/Oversergent af 2. grad Nyxo Lyno Cangemi.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle