Opvarmning til globalt klimamøde i København

Oktober står i klimaets tegn, når FN's klimapanel (IPCC) kommer til København for at afslutte og offentliggøre sin nye, store klimastatus. DMI og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet er vært for mødet, der starter på mandag den 27. oktober. 

DMI er det danske kontaktpunkt og er medvært, når FN's klimapanel udgiver den afsluttende synteserapport, der samler og integrerer viden fra tre delrapporter. Det sker ved IPCC-plenarmødet fra på mandag den 27. oktober i København.

På det fem dage lange møde færdiggør eksperter og regeringsrepræsentanter synteserapporten, som indeholder en samlet vurdering af klimaforandringerne, hvordan de modvirkes, og hvordan vi tilpasser os.

Rapporten forsyner verden med den mest omfattende vurdering af klimaforskningen. Derudover udgør den det faktuelle grundlag for de internationale klimaforhandlinger frem mod en ny aftale i Paris i 2015. Rapporten overleveres officielt på COP20 i Peru i slutningen af året.

"Vi er stolte af at kunne byde klimapanelets forskere og repræsentanter fra op til 195 lande velkommen til København," siger DMI's direktør Marianne Thyrring. "Det er en stor opgave at være vært for mødet, men samtidig en fantastisk mulighed for at få Danmark og klimaet på dagsordenen, ligesom det også er lejligheden til at få DMI's klimaforskning synliggjort."

Logistisk administrator 

Begivenheden kommer til at bestå af tre arrangementer i Tivoli Congress Center i København:

  1. 24.-25. oktober: Forfattermøde med ca. 70 forfattere (forskere)
  2. 27.-31. oktober: Plenarmøde med op til 600 forskere, eksperter og embedsmænd samt enkelte VIP'ere
  3. 2. november: Pressemøde for verdenspressen

Den danske rolle ved værtskabet er af logistisk karakter. Opgaven bliver at sikre konferencefaciliteter, teknik, delvis forplejning, hoteladgang m.m. Danmark har som vært ikke en særlig rolle i forbindelse med det indholdsmæssige resultat af plenarmødet. Det er FN's klimapanel alene ansvarlig for.

DMI's bidrag til klimapanelet

FN's klimapanel baner vejen for klimaforskningen og klimaforskeres arbejde ind i det politiske system og beslutningstagerne. DMI bidrager til FN's klimapanel's arbejde på flere måder:

"Som dansk kontaktpunkt koordinerer DMI input til de overordnede IPCC-processer som ekspertnomineringer og høringer. Men DMI's klimaforskere bidrager også i høj grad til indholdet af den del af IPCC's arbejde, der handler om den naturvidenskabelige baggrund for klimaforandringer. Den er jo hele grundlaget for vurderingerne af og beslutninger om, hvordan og hvor meget vi kan modvirke og tilpasse os klimaforandringerne," siger IPCC's danske 'focal point' Tina Christensen.

Fakta om femte hovedrapport:

Femte hovedrapport offentliggøres i fire etaper i 2013-2014. Rapporten indeholder en gennemgribende opdatering af vurderinger af klimaforskningen. Den vil således være den næste store milepæl for forståelsen af det faktuelle grundlag for udviklingen af fremtidig global og national klimapolitik samt for FN-forhandlingerne om en global klimaaftale i 2015.

Første delrapport om klimaets tilstand og den naturvidenskabelige baggrund udkom september 2013 i Stockholm. Anden delrapport om klimaeffekter og tilpasning udkom marts 2013 i Japan, og tredje delrapport om modvirkning af klimaforandringer udkom april 2013 i Berlin.

Hovedrapporten afsluttes med en synteserapport, som integrerer og syntetiserer informationerne i de tre foregående delrapporter.
Synteserapporten udkommer 2. november 2014 i forbindelse med plenarmødet i København.

Fakta om synteserapporten:

Der kommer to publikationer ud af mødet: Selve rapporten (ca. 120 sider) og et sammendrag for beslutningstagere med rapportens hovedkonklusioner (ca. 30 sider).

Sammendraget har været igennem en vridemaskine, inden det offentliggøres. Rapporten baseres nemlig på en meget omfattende høringsproces af eksperter og regeringsrepræsentanter i flere omgange.

I København bliver sammendraget for beslutningstagere gennemgået ord for ord, komma for komma og endelig godkendt af IPCC's medlemslande.
"Det er noget af en diplomatisk og videnskabelig bedrift," siger forskningsleder Jens Hesselbjerg fra Danmarks Klimacenter ved DMI.

21. august 2014 - opdateret den 22. oktober 2014.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle