Nulgradersvejr og sort is: Nu kommer Danmarks farligste føre

Den kommende tid får vi nulgradersvejr i dele af Danmark. Det giver perioder med usynlige isdannelser på vejbanen, der fører til lumskt og farligt glatføre.

Når temperaturen døgnet igennem svinger hen over frysepunktet, kalder vi det populært for nulgradersvejr. Nulgradersvejr medfører risiko for meget farlige glatføre-situationer i trafikken.

Desværre er det lige præcis den vejrtype, vi får den kommende tid. I dagtimerne stiger temperaturen til over frysepunktet, og om natten falder den til omkring eller under frysepunktet.

Sort is

Med dagtemperaturer over frysepunktet smelter hvid nedbør samt sne og is på jorden. I værste fald strømmer smeltevandet stille hen over vejbanen og fjerner det salt, vejrmyndighederne omhyggeligt har spredt. Når temperaturen så i de mørke timer falder til under frysepunktet, så fryser smeltevandet til is.

Vejrudsigt

En typisk nulgradersvejrsvejrudsigt (flot ord).

Den type isdannelse er yderst vanskelig at se, fordi den er klar og gennemsigtig, så vejbanen kan ses igennem den. Fænomenet kaldes derfor også for sort is.

Resultatet i et sådan nulgradervejr bliver, at der ikke er glat på eventuelle tørre steder, mens der til gengæld er meget glat på steder med sort is. Som trafikant kan du ikke umiddelbart se, hvor der er vejgreb, og hvor der ikke er. Det ujævne glatføre stiller derfor ekstra store krav til vores opmærksomhed.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er glatføre farligst, når det ikke er kombineret med sne på vejbanen. Ligger der først sne, er vi alle langt mere opmærksomme på, at friktionen ikke er, hvad den plejer at være.

17. januar 2014.

Istapper

Istapper er typisk en advarsel om, at det er nulgradersvejr. Foto Jørgen Heidemann.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle