Nordlys kan nå Danmark fra i nat

Allerede fra natten til fredag er der mulighed for nordlys over Danmark. Vejret er i det samarbejdsvillige hjørne, men Månen kan desværre genere.

Både tirsdag og onsdag eksploderede solpletter på Solen. Det slynger milliarder tons glødende gas - såkaldte CME'er - ud i rummet. Når gas-skyerne rammer Jordens magnetfelt og atmosfære, opstår muligheden for nordlys. Og når vi taler om større soludbrud, kan nordlyset nå helt ned til Danmark.

Torsdag formiddag er hele to CME'er på vej mod Jorden. Den første er vurderet til at ramme Jorden ved 2-tiden natten til fredag, mens den anden rammer sidst på eftermiddagen fredag.

Det betyder, at der er en lille chance for nordlys allerede natten til fredag, men det bedste bud er natten til lørdag.

Vejret er med os, men Månen driller

Hvis vi er heldige med timingen, så opstår nordlyset, mens det er nat hos os. Og er det kraftigt nordlys, så kan det overværes helt ned på vores breddegrader.

Et kig i almanakken afslører desværre, at Månen ikke er os venligt stemt. Hvor betagende den end er på en almindelig nat, så ønsker nordlysentusiaster dens klare lys ad hekkenfeldt til på nætter, hvor det magnetiske lysshow kommer til landet.

Natten til fredag står Månen op klokken ca. 20.30 og befinder sig højeste på himlen godt 6 timer senere. Natten til lørdag står den op ca. 21.00. Da det kun er få dage siden, vi havde fuldmåne, er det fortsat en meget lysstærk drabant, vi har med at gøre. Dermed skal nordlyset være ekstra kraftigt, før vi kan se noget.

DMI's vagtchef torsdag middag, Jesper Eriksen, har til gengæld gode vejrnyheder til nordlyskiggere de fleste steder i landet.

"Natten til fredag bliver tør og i perioder klar. Der kan dog dannes tåge flere steder, men den ligger typisk i lavninger. Løsningen er derfor: Søg mod nærmeste højdepunkt i landskabet. Natten til lørdag er udsigten stor set enslydende; dog ser skyer ud til at lukke himlen over Bornholm og måske endda det østligste Sjælland. Det blæser også mere natten til lørdag, så tågen er formentlig mindre udbredt", siger Jesper Eriksen.

Se mod nord

For at få muligheden for at se eventuelt nordlys, skal du stille dig et sted, hvor der er så mørkt som overhovedet muligt og med en fri og mørk nordlig horisont. At se nordlys i Danmark fra bymæssig bebyggelse er normalt umuligt på grund af lysforurening. Som grafikken ovenfor viser, foregår showet på himlen nord for Danmark, så det er i den retning, du skal kigge.

Der gives absolut ingen garantier for nordlys - det hele er baseret på sandsynligheder. Men denne gang er sandsynligheden fornuftig også i Danmark Månen til trods.

11. september 2014

Viden om vejr og klima

Se alle