Lysende natskyer er tilbage

Af Jesper Grønne, himmelfotograf, www.groenne.eu, www.astrophoto.dk

I Danmark er vi ret godt placeret på kloden i forhold til at se det smukke atmosfæriske sommerfænomen 'lysende natskyer'.

Sæsonen er lige startet, så husk at kigge på himlen i nordlig retning omkring og efter midnat de næste par måneder.

Natten mellem den 9. og 10. juni var der i det meste af landet et flot skue af de sølv-skinnende rumskyer på himlen. Her er de set fra Silkeborg i Midtjylland:

De lysende natskyer befinder sig omkring 85 km oppe i den del af atmosfæren, der kaldes mesopausen. Til sammenligning befinder de mørke skyer i billedet sig helt nede i den nederste del af atmosfæren, der kaldes troposfæren. Dér hvor alt det normale vejr udspiller sig i en højde på mellem 0 og 15 km.

Et kamera ved den jyske vestkyst fangede de samme lysende natskyer dén nat, men det foregik med et såkaldt fiskeøje-objektiv, der viser hele himlen på én gang. Her kan man se den fulde udbredelse af de nærmest sølv-skinnende lysende natskyer, de ret fjerne mørke skyer nær horisonten, samt nogle rødlige nærliggende skyer, oplyst primært af månelyset.

Månen lyser øverst lidt til venstre. Der ses også en del stjerner og et par planeter. Nord er i bunden af billedet.

Den 2. juni viste de første lysende natskyer sig med sikkerhed i Danmark i 2014. De var ikke så tydelige, men de var der, som det ses gennem et hul i de normale skyer i billedet herunder fra Silkeborg:

Allerede den 20. maj var der tegn på lysende natskyer. Det er dog lidt usikkert, om det faktisk er lysende natskyer, eller om det bare er en stribe af troposfæriske cirrusskyer.

Det er den lyse stribe ved pilen, det drejer sig om. En time-lapse video indikerer, at det kunne være det første, svage tegn i 2014 på de højtliggende lysende natskyer, fordi de ikke flytter sig så meget som de lavere skyer. En svensk atmosfæreforsker har set billederne. Det kan meget vel være årets første tegn på lysende natskyer, men han kan ikke afgøre det med sikkerhed. Link til videoen.

Sæsonen for lysende natskyer strækker sig til et stykke hen i august. De er der bestemt ikke hver nat, men når de er der, så er det et fascinerende skue.

Der er meget mere information at finde, omkring fx dannelse af lysende natskyer, kunstige lysende natskyer, klimatiske og andre sammenhænge her.

12. juni 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle