Kulden slår ned over Danmark i weekenden

Om mindre end en uge er det over 10°C koldere end nu. Og som vanligt på denne årstid slår kulden ned over os fra nordøst.

Lørdag bevæger et sydøstgående lavtryk sig ned over Sydskandinavien. Søndag passerer en koldfront Danmark nordfra, og samtidig etableres et højtryk over Skandinavien og Norskehavet.
"Det sender vinterlige kulde ind over os fra øst og nordøst", siger onsdagens vagtchef Lars Henriksen.

Vinterkulden har hidtil denne vinter befundet sig langt nord og nordvest for os. I den nordøstlige del af USA har de f.eks. oplevet meget ekstrem kulde.

"Dette vejrmønster ser imidlertid ud til at vende nu. Den massive kulde i den nordøstlige del af USA aftager, og samtidig begynder kold, arktisk luft at trænge ned over Skandinavien og Danmark", fortæller vagtchefen.
"Som prognoserne antyder lige nu, får vi dagtemperaturer omkring eller lidt under frysepunktet samt udbredt nattefrost i næste uge".

Vinterlandskab

Det kommer til at se sådan ud i næste uge. Blå frosthimmel og et tyndt lag sne på jorden visse steder. Foto fra Ryå i december 2012, Torben Agersted. Klik for stor version.

Temperaturen, der onsdag ligger mellem 7 og 8°C, falder altså mere end 10°C hen over weekenden.

Da luften bliver meget tør, venter Lars Henriksen ikke de store snemængder, men han forudser dog stedvise snebyger, som dannes over det for årstiden varme havvand - særligt langs østvendte kyster.

Samtidig blæser en frisk - ved kysterne endda hård - østlig vind, så det kommer til at føles bidende koldt. Ifølge kuldeindeks vil eventuel bar hud opleve en følt temperatur omkring minus 15°C, så det er med at klæde sig varmt og vindtæt på.

Temperaturgrafik

Lufttemperaturen i 2 meters højde fra torsdag den 10. til og med tirsdag den 15. januar 2014. Farveintervallerne er 2°C, og tallene på grafikken viser den specifikke temperatur. Grafik fra DMI's meteorologiske præsentationssystem Ninjo, Lars Henriksen.

Det er ikke blot Danmark, der får frosten at føle. Grafikken ovenfor viser, hvordan kulden progressivt skyller ned over først Mellemskandinavien og derefter det meste af Danmark samt det nordlige Tyskland.

Ifølge den seneste månedsprognose holder det milde vintervejr pause i al fald i uge 3. Meteorolog Martin Lindberg skriver dog, at vi derefter formentlig ryger tilbage over frysepunktet, men prognosen er noget usikker på det punkt.

8. januar 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle