Konference: Bodil og brand synliggør Nordens sårbarhed

Hvilke områder trænger sig mest på, når det gælder klimatilpasningen i Norden? Det spørgsmål skal besvares på en konference i København den 25. til 27. august.

Klimaet er under forandring. Den indsigt skal tænkes ind i alle langsigtede løsninger, hvis vi og vores efterkommere skal undgå kedelige overraskelser.

Arbejdet med at forberede samfundet til fremtidens klima hedder klimatilpasning og er fokus for en konference i København i dagene 25. til 27. august. Forskningsleder ved DMI, Jens Hesselbjerg Christensen, har store forventninger.

Bodil var et varselsskud

"Vi har fået klimaændringerne ind på livet her i Norden det seneste års tid. I Danmark oplevede vi helt ekstreme vandstande under og efter stormen Bodil. Vandstande vi vil se med få års mellemrum efter 2050. At Bodil gav os helt konkrete eksempler, f.eks. i Roskilde og Holbæk Fjord og i Københavns Havn, gør det meget nemmere at forklare, hvorfor der er brug for varige løsninger på klimaproblematikken".

Også Sverige fik et varselsskud fra fremtidens klima med den gigantiske skovbrand i sommeren 2014, som til dels var forårsaget af en usædvanlig lang, varm og nedbørfattig periode. Sådanne perioder med tørke kommer naboerne i øst også til at opleve flere af i takt med, at klimaet ændrer sig.

"Vi er også sårbare i Norden. Det er på høje tid, vi ser det i øjnene. Selv med kraftige reduktioner i udledningerne af drivhusgasser vil vi opleve fremtidige klimaændringer og føle effekterne af dem", siger Jens Hesselbjerg, der leder forskningsprogrammet CRES, som afholder konferencen.

"Jeg håber, at sådanne øjenåbnere betyder, at vi nu bliver bedre til at træffe vidensbaserede og langsigtede beslutninger og undgår nu-og-her tiltag, som hyppigt viser sig at være fejlinvesteringer på sigt".

Konference for alle

Konferencen i København henvender sig bredt til folk, der arbejder med strategisk og operationel klimatilpasning i både den private og offentlige sektor foruden klimaforskere, studerende og andre eksperter.

Konferencen åbnes af Klima-, Energi og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, og der er selvfølgelig fri adgang åben for pressen.

20. august 2014

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle