Klædt på til tidevand

Tidevandstabellerne for 2015 ligger nu på DMI’s hjemmeside. Download dem fra hjemmesiden, eller bestil dem på en memory stick.

Tidevandstabellerne for Danmark, Færøerne og Grønland beregnes i Center for Ocean og Is på DMI. Tabellerne for 2015 kan downloades gratis fra DMI’s hjemmeside:

Tidevandstabeller 2015 Danmark

Tidevandstabeller 2015 Færøerne

Tidevandstabeller 2015 Grønland

Tidevandstabellerne leveres også på en memory stick. Kontakt DMI via vores kontaktformular.

En lille løjerlighed

I Tidevandstabeller Grønland indgår stedet Finnsbu på Grønlands østkyst mellem Tasiilaq (tidligere kaldet Ammassalik) og Kap Farvel. At stedet indgår i tabellerne, synes Hans Chr. Florian Sørensen er en lille løjerlighed. Han har for nyligt opsøgt stedet og fandt blot en lille varde.

”Finnsbu blev bygget af nordmænd i 1931 som del af deres (ynkelige) forsøg på at tilrane sig Østgrønland - eller dele deraf,” fortæller Hans Florian. ”Stationen var bemandet to år - elendig fangst. Da nordmændene ville benytte stationen igen i 1938, kunne de konstatere, at stationen var væk. Pillet ned af de grønlændere, der boede cirka 10 km væk i Immarsivik. Ved revision af Geodætisk instituts kort i 1970'erne har man ikke slettet stationen, så den figurerer fortsat på kortet.”

DMI overtog beregninger og udgivelsen af tidevandstabeller for Danmark, Færøerne og Grønland i oktober 2011. Tidligere var det Farvandsvæsenet, der havde opgaven, men ved regeringsskiftet blevet Farvandsvæsenet nedlagt, og opgaverne blev fordelt på andre institutioner.

Hvornår Finnsbu blev inkluderet i tidevandstabellerne, er ikke DMI bekendt. At den figurerer som sekundærhavn, tyder på, at nogle i området har interesseret sig for tidevandet og har registreret høj og lavvandstider i en periode. Tidspunkterne er så blevet relateret til tidspunkter for en såkaldt primærhavn – i dette tilfælde Danmarkshavn (se side i Tidevandstabeller Grønland, side 136).

8. august 2014

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle