Isdrøm akkompagnerer rekordlille isvolumen i Arktis

Det er måske ikke lige en isdrøm, men ’Ice Dream’ er ikke desto mindre det musikstykke, som en amerikansk musiker har skrevet til at akkompagnere en animation, der viser det svindende isvolumen i Arktis i årene 1979 til 2013.

Den arktiske havis er på tilbagegang, og det har amerikaneren Andy Lee Robinson valgt at illustrere, så vi forstår omfanget. I animeret udgave akkompagneret af musikstykket ’Ice Dream’ ser vi havisens svindende volumen i Arktis fra 1979 til 2013.

”Den tykke polaris er blevet en sjælden istype i Arktis og derfor er det det samlede volumen, der er svundet. Når både tykkelsen og udbredelsen svinder samtidigt, går det stærkt tilbage for havisvolumet, og det er netop, hvad vi ser på animationen,” siger seniorforsker Rasmus Tonboe fra DMI's Center for Ocean og Is.

Animationen viser tilbagegangen i volumen af den arktiske havis fra 1979 til 2013 målt hvert år i september og er illustreret på et kort over New York for at give os en idé om omfanget. Af Andy Lee Robinson, www.climatestate.com. 

”Hvert år mellem marts og september forsvinder to tredjedele af isdækket i Arktis. Tilsvarende fryser et område, der er tre gange større om vinteren end om sommeren,” siger Rasmus Tonboe og fortsætter:  

”Mens sommerisudbredelsen i Arktis er svundet med næsten 14% per 10 år siden 1979, er volumet også svundet. Omvendt kan man sige, at fordi der er blevet mindre af den tykke og robuste polaris, foregår afsmeltningen om foråret hurtigere, og sommerisudbredelsen er derfor mindsket.”

Havisen i Arktis er kun en tynd skal på et par meter over et hav på mere end fire kilometers dybde. Alligevel har havisen stor betydning for både vejr og klima med sine reflekterende og isolerende egenskaber. 

24. februar 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle