Havisen i Arktis har toppet

En varm vinter i Arktis har bremset dannelsen af ny havis.

Årets isudbredelse i Arktis toppede på 14,9 millioner kvadratkilometer den 21. marts.

"14,9 millioner kvadratkilometer er på samme niveau som i 2010, 2012 og 2013, men omtrent 0,5 millioner kvadratkilometer større end udbredelsen i 2011", fortæller isforsker ved DMI's Center for Ocean og Is, Rasmus Tonboe.

Årets top ligger omkring en standardafvigelse eller ca. 1 million kvadratkilometer lavere end normalen for havisens udbredelse baseret på satellitdata fra 1979 til 2000. Til sammenligning er hele Danmarks areal omkring 43.000 kvadratkilometer.

 

Varmt i nord

Temperaturen i Nordpolsområdet har hele vinteren ligget omkring 5°C over normalen defineret fra datasættet ERA-40 (1958 til 2002).

"Den relativt høje temperatur har betydet en afdæmpet opfrysningsrate især i slutningen af vinteren. Opfrysningen i efteråret begyndte ellers tidligere end normalt, men temperaturen var altså væsentligt højere end den plejer, hvilket gav en langsommere udvikling", fortæller Rasmus Tonboes kollega Gorm Dybkær, der løbende holder øje med hvilke vejrforhold, isen i Arktis udvikler sig under.

"I Barentshavet mellem Svalbard og Novaja Zemlia og Okhoskhavet mellem Kamchatka og Japan er isudbredelsen er lavere end normalt. Alle andre områder har netop nu nær normal isudbredelse for årstiden", siger han.

Figuren til højre viser år-til-år-variationen i isudbredelse fra 1978-2009. I områder med rød og gule nuancer langs iskanten er is-forholdene gerne forskellige fra år til år. I marts 2014 er netop Barentshavet og Okhotskhavet områder med høj årlig variabilitet.

Mens Arktis har rundet toppen, har isudbredelsen omkring Antarktis rundet bunden i slutningen af den sydlige halvkugles smeltesæson og er begyndt at stige igen. I modsætningen til Arktis er der netop nu mere is end normalt omkring Sydpolen.

20. marts 2014.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle