Grønlandsk solopgang i 60 graders frost

Det har været en isnende kold weekend den 22.-23. marts på toppen af Indlandsisen. Vejrstationerne på Summit rapporterer om i hvert fald 60 graders frost. Flot var det i solopgangens skær. 

Det er ikke kun i Danmark, at dagene er blevet længere end nætterne, efter at vi nu har passeret jævndøgn. På Grønlands indlandsis mærkes dette dog ikke på temperaturen. Vejrstationerne på Summit rapporterer om i hvert fald 60 minusgrader.

Summit betyder top, og som navnet ganske fint antyder, så ligger Summit på den højeste del af Indlandsisen omkring 3200 m over havets overflade.

Helt nøjagtigt ligger her hele to meteorologiske målestationer med knap to kilometers afstand, nemlig DMI’s automatiske vejrstation, der går under navnet ’4416 Summit’, samt den amerikanske/internationale forskningsstation ’4418 US-Summit’, der er bemandet året rundt.  

Det idylliske billede nedenfor er fra et webkamera ved den amerikanske/internationale forskningsstation. Her sendte solen sine stråler ned over stationen i smukt samspil med den barske kulde tidligt lørdag morgen den 22. marts.     

Grafen nedenfor visser temperaturforløbet på DMI´s målestation i weekenden den 22.-23. marts. I klart og roligt vejr bliver det på Grønland koldest lige efter solopgang. Så selv med dataudfald i grafen (4416 Summit måler temperaturen hver 3. time), kan vi derfor antage, at der må have været mindst 60 graders frost i de tidlige morgentimer.

Klimatolog John Cappelen har efterset tallene fra DMI’s Summit-vejrstation og kan verificere, at weekendens temperatur nåede ned på under 60 minusgrader og muligvis lavere:

”Ved midnat grønlandsk lokaltid måltes der på DMI’s Summit-vejrstation minus 60,6 grader lørdag den 22. marts og minus 60,4 grader søndag den 23. marts. Begge dage mangler den efterfølgende måling tre timer senere desværre. Det kan derfor ikke afvises, at temperaturen kan have været lavere."

Weekendens lave frostgrader fremgår også af temperaturmålingerne på nedenstående graf fra den amerikanske Summit-målestation. Både lørdag og søndag morgen bød på omkring 60 graders frost.

Den amerikanske forskningsstation er bemandet året rundt, hvilket fodsporerne i sneen senere på dagen lørdag den 22. marts bevidner om. 

Kulderekorden for DMI’s Summit-vejrstation i en marts måned er minus 61,2 grader. Den laveste temperatur, der nogensinde er målt, er minus 63,3 grader i en februar måned.  

24. marts 2014.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle