El Niño stiger i graderne

Klimafænomenet El Niño, der typisk udløser vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden hvert fjerde til femte år, er under udvikling fra midt på året. Men det er først nu, at man faktisk har målt positive temperaturafvigelser i det meste af det tropiske Stillehav.

Prognoserne viser ret stor sandsynlighed for en svag til moderat El Niño, som starter nu til sommer og fortsætter så langt prognoserne rækker. Sidst det tropiske Stillehav var under indflydelse af en El Niño var i 2012. 2013 var et neutralt år, om end med lidt lavere Stillehavstemperaturer end normalt.

Både prognoserne fra det fælleseuropæiske meteorologiske regnecenter (ECMWF) og fra andre meteorologiske centre, som bliver samlet ved International Research Institute for Climate and Society, peger på, at de neutrale forhold, som har hersket siden starten af 2013, med stor sandsynlighed er på vej væk.

Stigende temperaturer

"Siden starten af 2013 har det tropiske Stillehav været lidt koldere end normalt. I de seneste ugers tid er det dog blevet en smule varmere end normalt,” siger klimaforsker Wilhelm May.

”Ifølge nyeste prognoser bliver temperaturerne ved med at stige, og en svag til moderat El Niño etableres i løbet af sommeren og efteråret. Dette betyder, at opvarmningen kommer til at overstige 0,5°C, som er grænsen for at konstatere en El Niño," siger klimaforskeren og påpeger, at det dog er for tidligt at sige, om opvarmningen også overstiger 1,0°C, som er grænsen for en moderat El Niño.

75% sandsynlighed for en El Niño

De meteorologiske centre har kigget prognoserne for 2014 igennem og konkluderer, at der med udgangen af sommeren er 75% sandsynlighed for en El Niño og kun 1% sandsynlighed for neutrale forhold.

Enkelte prognoser viser temperaturafvigelser på op til 1,5°C, men i gennemsnit ligger afvigelserne på op til 1,0°C ved årets udgang.

"Ved ECMWF kører meteorologerne flere parallelle prognoser med lidt forskellige startbetingelser for at se, om resultaterne er robuste. Er spredningen i resultaterne lille, så er prognosen sikker. Er spredningen stor, så er prognosen usikker," forklarer Wilhelm May og understreger:

"I dette tilfælde afspejler den store spredning sidst på året en større usikkerhed i prognoserne for en moderat El Niño på dette tidspunkt af året. En del prognoser overstiger endda 1,5°C, som er grænsen for en stærk El Niño.”

El Nino Prognoser

Grafik fra ECMWF, som viser resultaterne af forskellige prognosekørsler. Meteorologerne kører parallelle prognoser med forskellige startbetingelser for at afgøre, om resultaterne er robuste. Hver rød linje svarer til én prognose. I alt 51. Klik for større version.

Påvirker den globale gennemsnitstemperatur

Bliver El Niño’en en realitet, kommer den til at påvirke den globale gennemsnitstemperatur.

”Den kraftige El Niño tilbage i 1998 har f.eks. bidraget til den globale gennemsnitstemperatur med flere tiendedele af en grad,” siger Wilhelm May.

Dog forventer han ikke, at den nye El Niño kommer til at bidrage til den globale gennemsnitstemperatur i lige så høj grad. Den nye El Niño ser nemlig ud til at blive mindre kraftig end den i 1998 og udvikler sig først i løbet af sommeren og efteråret 2014.

Tager man den globale gennemsnitstemperatur i betragtning, er det dog alligevel muligt, at selv en mindre kraftig El Niño kan gøre 2014 til et meget varmt år.

”I kombination med den generelt ret høje globale gennemsnitstemperatur over de seneste 10 år kan selv en mindre kraftig El Niño gøre 2014 til et meget varmt år. Om 2014 også bliver det varmeste år i målingernes historie er mindre sikkert,” siger Wilhelm May.  

Færre hurricanes

Med en kommende El Niño neddrosles forventningerne til antallet af tropiske orkaner - de såkaldte hurricanes - i Atlanterhavet i 2014. Der er nemlig typisk modfase mellem temperaturerne i Stillehavet og i Atlanten.

Eftersom tropiske orkaner ernærer sig ved varmt havvand, betyder lidt lavere havtemperaturer lidt færre og lidt svagere hurricanes, lyder meldingen fra det britiske Tropical Storm Risk, der således forventer en sæson, der byder på 12 navngivne tropiske lavtryk, herfra fem orkaner og to kraftige orkaner (kategori 3+). Det er i givet fald 25% under 1950-2013-gennemsnittet og 40% under 2004-2013-gennemsnittet.

Store dele af kloden påvirkes

El Niño (og modsætningen La Niña) er et såkaldt koblet ocean-atmosfære fænomen i det tropiske Stillehavsområde, der hvert fjerde til femte år typisk udløser en række vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden.

Her kan nævnes kraftig nedbør i de sydamerikanske kystområder, mindre nedbør i Filippinerne, det nordlige Australien og Indonesien samt mindre kraftig sommermonsun i Indien og varmere og mindre regnfuldt vejr i Caribien.

La Nina og El Nino

Tre tilstande i det tropiske Stillehav. Farverne i overfladen angiver havtemperaturer med blå som relativt koldt og rødt som varmt. I sommer 2012 antyder prognoserne, at La Niña-tilstandene (til venstre) afløses af El Niño-tilstande (til højre). Grafik Carsten Kersø.

25. april 2014. 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle