Danskernes ti bedste vejrspørgsmål 2013/2014: De sidste fem

Hver uge besvarer DMI's kundeservice masser af spændende spørgsmål fra brugerne, og i vores elektroniske nyhedsbrev finder du også ofte et interessant vejrrelateret spørgsmål med svar. Vi har samlet ti af de bedste spørgsmål fra 2013 og 2014. Du får de sidste fem i dag.
 

Hvordan kan to flag tæt på hinanden blæse i modsat retning?

Føles det koldere eller varmere, når luftfugtigheden er høj?

Hvorfor føles det koldt at hoppe i bølgerne, selvom vandet og luften har samme temperatur?

Hvorfor aftager vinden om aftenen, og tager til i styrke hen over dagen?

Drejer solen den modsatte vej, hvis man ser den fra Brasilien i stedet for fra Danmark?

Hvordan kan to flag tæt på hinanden blæse i modsat retning?

Her i eftermiddags blæste det pludseligt op. Det var meget varmt, så alle vinduer var åbne, og der får jeg øje på mine naboers flag. Begge flagstænger er lige høje, men flagene blæser mod hinanden. Hvordan kan det være?

Når det er varmt, og temperaturen er oppe omkring 26 grader, kan der udløses tørtermik. Det vil sige, at varm og tør luft stiger til vejrs som en luftboble. Hvis luften er mere fugtig, dannes der Cumulus skyer eller Cumulonimbus skyer.

Når en varmluftboble stiger til vejrs, erstattes den af luft, der strømmer ind fra siden, hvilket kan give nogle kortvarige, men særdeles kraftige vindstød.

Hvis boblen stiger til vejrs lige over din have, vil den tilstrømmende luft typisk pege ind mod det sted, hvor luften stiger op og dermed kan flag og vimpler pege i forskellig retning.

Med venlig hilsen Knud-Jacob Simonsen

Foto Lars Holtmann

Føles det koldere eller varmere, når luftfugtigheden er høj? 

Har luftfugtigheden betydning for, hvor koldt det føles; altså for kuldeindeks og wind chill?

Ja, vanddamp-indholdet/fugtigheden i luften har en effekt, så fugtig luft opleves en smule koldere. Effekten er dog meget mindre end effekten af vinden og den reelle temperatur. Empiriske forsøg fra USA viser, at forskellen på oplevelsen af fugtig kontra tør luft ved en given temperatur er mindre end 1 grad.

Med venlig hilsen Niels Hansen

 

Hvorfor føles det koldt at hoppe i bølgerne, selvom vandet og luften har samme temperatur? 

Det skyldes, at vand har en langt større varmeledningsevne end luft. Det vil sige, at vandet hurtigere 'stjæler' varmen fra din krop, end luften gør.

Det samme gælder faktisk også den anden vej - kroppen optager nemlig også varme hurtigere fra vand end fra luft. Tænk bare på, hvor meget 'køligere' det alt andet lige føles at være i en sauna med 100 grader varm luft, end det ville være, hvis du opholdt dig i kogende vand!

Tilbage i strandkanten mister kroppen altså langt hurtigere energi (varme), når den er omgivet af vand, end når den er omgivet af luft. Det er det hurtige energitab, der får vandet til at føles koldere ved samme temperatur, så længe vandet er under kroppens ca. 37 grader.

Med venlig hilsen Niels Hansen

Foto Torsten Fokuhl

Hvorfor aftager vinden om aftenen, og tager til i styrke hen over dagen?

Vinden tiltager i løbet af dagen på grund af opvarmning af atmosfæren. Det skaber bevægelse og dermed vind. Hen mod aftenen afkøles atmosfæren, og så falder luften til ro.

Man kan sammenligne det med at røre rundt i en gryde med vand. Når man stopper med at røre rundt, vil vandet efterhånden falde til ro.

Det skyldes det, man i meteorologi kalder termisk turbulens. Termisk turbulens er en form for urolig luft, der forårsages af den solopvarmede luft lige over landjorden. Varm luft vil stige til vejrs og erstattes af luft andetsteds fra, hvilket skaber oplevelsen af vind. Når solen går ned, forsvinder solopvarmningen, og så vil atmosfæren søge tilbage til en rolig tilstand.

 

Bevæger solen sig den modsatte vej, hvis man ser den fra Brasilien i stedet for fra Danmark?

Når man står i danmark, bevæger solen sig mod højre. Men hvis man står i Brasilien, går den mod venstre. Kan det passe?

Ja det er faktisk rigtigt.

Udtrykkene med uret og mod uret kan kun anvendes på en roterende bevægelse, når en side af det roterende plan er angivet. For eksempel er Jordens daglige rotation mod uret set ovenfra Nordpolen, og med uret set ovenfra Sydpolen.

Når du står på den Nordlige halvkugle, såsom i Danmark, skal du vende mod syd for at se solen. Da solen altid bevæger sig fra øst til vest, vil det for en person på den nordlige halvkugle se ud som om, den bevæger sig fra venstre til højre.

Hvis du står på den sydlige halvkugle, såsom i det sydlige Brasilien, skal du vende dig mod nord for at se solen, og da den stadig bevæger sig fra øst til vest, vil det se ud som om den bevæger sig fra højre til venstre (dette gælder altså kun for den del af Brasilien, som er under Ækvator.)

Det afhænger altså udelukkende af, hvor du står, og hvilken vej du vender, når solens gang over himlen observeres.

 

25. juli 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle