Britisk landbrise sender tåge til søs

Trykforskelle mellem land- og havområder forårsager landbrise over den sydlige del af England og ud mod det Irske Hav.

Som følge af svage vinde, klart vejr og markant afkøling dannedes der i løbet af natten til onsdag den 12. marts udbredt tåge over den sydlige del af England.

”En effekt af denne afkøling er, at luften bliver tungere,” siger meteorolog Lars Henriksen og forklarer:

”Fra højlandet er luften derfor begyndt at søge ned mod lavereliggende områder, hvorefter den kanaliseres ud mod kysten. Denne effekt har samtidig sat bevægelse i den tåge, der blev dannet i løbet af natten."

I morgentimerne onsdag den 12. marts nåede tågen frem til Liverpool og fortsatte videre ud over det Irske Hav. Se satellitbillederne nedenfor. 

Trykforskelle mellem land- og havområder

Landbrise opstår om aftenen og om natten på grund af uens afkøling af land og hav og blæser fra land og ud over havet. Landbrisen er som regel ikke så kraftig som det modsatte fænomen, nemlig søbrisen.

”Transporten af luft fra land ud mod kysten opstår som følge af trykforskelle mellem land- og havområder og er en direkte følge af, at kold luft vejer mere end varm luft,” siger Lars Henriksen.

”Om natten afkøles landjorden, hvorved luften bliver koldere og tungere set i forhold til luften over havet, og det er netop denne forskel i temperatur, og heraf tryk, der skaber bevægelsen fra land og ud mod havet,” slutter han. 

12. marts 2014

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle