Arktisk udbrud bringer kulde og sne til USA

Vi skal fortsat spejde langt efter vintervejret i Danmark, mens amerikanerne allerede har den tæt inde på livet.

Vinteren har for alvor tag i det nordlige USA - helt i modsætning til i Danmark, hvor vejret fortsat viser sin lune og milde side.

"Et stationært højtryk over den nordvestlige del af Canada sender kold, arktisk luft ned over den nord- og nordvestlige del af USA", forklarer meteorolog Lars Henriksen fra DMI's vejrtjeneste.

Amerikanerne kalder malende kulden fra nord for et 'arktisk udbrud' eller 'Sibirien-ekspressen'.

"Temperaturen daler mange steder til et godt stykke under frysepunktet. I løbet af ugen breder den kolde luft sig østpå og når frem til østkysten i weekenden", fortæller meteorologen.

Vejret i og omkring Nordamerika

Vejret i og omkring Nordamerika onsdag den 12. november 2014. Lavtrykket i det nordøstlige Stillehav er resterne af supertyfonen Nuri, der har udviklet sig til det, amerikanerne malende kalde en 'Beringbombe'.

Atmosfærisk kollission skyld i snestorm

Og som om kulde alene ikke er nok, så er der også masser af nedbør i vente.

"I nordøst kan de risikere en regulær snestorm i weekenden med meget store mængder sne. Længere mod syd er det kraftige regn- og tordenbyger, som truer", siger Lars Henriksen.

Denne vejrsituation, med kuldefrembrud fra nordvest og store mængder sne, er ikke ualmindelig på østkysten af Nordamerika.

"De store snemængder er en direkte følge af den kolde, arktiske lufts kollision med meget varm og fugtig luft fra Den Mexicanske Golf. Når de to luftmasser mødes, er der potentiale for store mængder nedbør. Den falder selvfølgelig som sne, hvis ellers det er koldt nok".

Lars Henriksen understreger, at vinteren ikke er lige på trapperne i Danmark. Heller ikke selv om den efterhånden står på dagsfrost over den nord- og centrale del af Skandinavien.

10. november 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle