Amerikanerne føler frosten

Kulden har lige nu et godt greb om store dele af USA. Kaster vi et blik på kuldeindekset, falder temperaturen yderligere - chillfaktoren er helt nede på minus 40°C.   

Med temperaturer helt ned på minus 30°C forårsagede snestormen Hercules undtagelsestilstand i flere amerikanske stater som det nye år 2014 begyndte.

Som om minus 30°C ikke var nok, føles frosten, som amerikanerne oplever lige nu, endnu koldere på grund af stærke vindforhold.

Grafikken nedenfor viser chillfaktoren tværs over USA. Især i den nordøstlige del, der er hårdest ramt af frosten, føles den bidende kulde markant. Her ligger chillfaktoren helt nede på minus 40°C - vejrforhold, som man normalt ville forbinde mere med Arktisk end med Nordamerika.   

Chillfaktor

Chillfaktoren beregnet tirsdag morgen den 7. januar lokal tid, hvor den 'følte temperatur' var helt nede på minus 40°C i det nordøstlige USA. Grafik Thyge Rasmussen.

Tiltagende risiko for forfrysninger

Figuren nedenfor viser kuldeindekset. Her aflæser du den 'følte temperatur' i forhold til temperatur og vindstyrke.

I USA, hvor chillfaktoren lige nu ligger helt nede på minus 40°C, befinder amerikanerne sig således i det lys blå felt på skalaen, hvor der er tiltagende risiko for lettere forfrysninger af blottet hud inden for 30 minutter.

Kuldeindeks

Det såkaldte kuldeindeks, som angiver en tilnærmet 'følt temperatur' og dermed fortæller om kroppens varmetab. F.eks. mister du varmen fra bare hænder og ansigt i samme tempo ved 0°C og 10 m/s, som du ville gøre ved minus 15°C og vindstille.

Kuldeindeks ved vedvarende påvirkning og korrekt påklædning:

  • 0°C til -20°C (grøn): Minimal risiko, men falsk følelse af sikkerhed ved længere ophold.
  • -20°C til -40°C (lys blå): Tiltagende risiko, lettere forfrysning af blottet hud inden for 30 minutter.
  • -40°C til -60°C (mellemblå): Fare, forfrysning af blottet hud inden for 10 minutter.
  • Under -60°C (mørk blå): Stor fare, forfrysning af blottet hud i løbet af 5 minutter.

Af Marianne Brandt
© DMI, 7. januar 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle