Voldsom tornado rammer Norditalien

Fredag den 3. maj slog en for Europa usædvanlig kraftig tornado ned i det nordlige Italien. 11 kom til skade.

11 blev bragt til hospitalet efter mindst tre tornadoer ramte regionerne Modena og Bologna i det nordlige Italien fredag den 3. maj.

De materielle ødelæggelser var betragtelige, og myndighederne i området melder om mindst 100 bygninger med skader så som sammenstyrtede mure og bortblæste tage. Flere biler fik sig også en flyvetur og endte som skrot.

Tornadoerne blev dokumenteret af private optagelse som du kan se nedenfor. Videoen er sammenstillet af avisen The Telegraph og frigivet på YouTube.

Tornadoer opstår i det sydlige Europa hvert år, men det er sjældent de bliver så kraftige som den, der er fanget på filmen ovenfor.

Der er endnu ingen meldinger om, præcis hvor tornadoen lå på den såkaldte Fujita-skala, der går fra F0 til F5. Baseret på bredden af hvirvlen, som man ser den på filmen, var der dog formentlig tale om minimum en F2. Det betyder i givet fald, at vinden i den roterende bevægelse nåede op omkring 70 m/s eller 250 km/t.

Tornadoer kan også opstå i det nordlige Europa, men her blive de sjældent meget kraftige. Tornadoer i Danmark er normalt det vi kalder skypumper. En sådan huserede lørdag den 27. april i Nordjylland. 

6. maj 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle