Vindstød som ventet

Det første markante blæsevejr i 2013 synger på sidste vers. Middelvinde af hård kuling og vindstød op til stærk storm blev en realitet.

Et dybt lavtryk tog turen hen over den nordlige del af Nordsøen. På undersiden af lavtrykket gav det kraftig vind hen over Danmark fra sidst på onsdag den 30. januar 2013. Det meste af landet oplevede den kraftigste vind natten til torsdag, mens den østligste del af landet havde en blæsende torsdag morgen.

På Bornholm blæser det endnu torsdag middag med kulingstyrke og kraftige vindstød. I løbet af torsdag aftager vinden i hele landet til under kulingstyrke. Det gælder også for Bornholm, der dog må væbne sig med tålmodighed længst.

Det kraftigste officielle målte vindstød fik kyststationen Aarhus Lufthavn Tirstrup. Her nåede et stød op på 30,4 meter per sekund (m/s) mellem klokken 8 og 9. Dermed blev det kraftigste vindstød af stærk stormstyrke.

Kort over vindstød i landet

Der var kraftige vindstød i hele landet. Her opgjort mellem klokken 00 og 10 torsdag den 30. jauar 2013. Grafik Mikael Scharling.

Væltet lygtepæl

Majblomsten i Holstebro torsdag morgen den 31. januar 2013. Lygtepælen holdt ikke til nattens kraftige vindstød. Bemærk også trampolinen i baggrunden. Foto Mette Mosgaard.

"Det er længe siden, vi har haft et rigtigt blæsevejr i Danmark," fortæller seniorklimatolog John Cappelen, og fortsætter,
"2012 var et roligt år, hvad vind angik. Kun én enkelt storm var kraftig nok til, at blive klassificeret. Den 3.-4. januar 2012 havde vi en såkaldt w2-storm."

Læs om kvalifikation af storme og stormene i Danmark fra 1891 til nu i Stormlisten, som du finder i 'Værd- at-Vide'-boksen til højre.

Højeste vandstand ved Vidåsluse

I forbindelse med den kraftige og langvarige vestenvind blev vandet i Nordsøen stuvet ind langs hele Jyllands vestlige kysttrækning. Det gav forhøjet vandstand flere steder.

Den højeste vandstand blev registreret ved Vidåslusen nær Højer. Der nåede vandstanden 348 centimeter over Dansk Vertikal Reference 1990 for stationen. Vandet stod højest i forbindelse med højvandet torsdag morgen, hvor kulminationen fandt sted klokken 04.50 lokal tid.

Den kraftige vind drev også rundt med den is, der er opstået i løbet af de seneste kolde uger. Ved Ballum sluse blev den endda skruet op, så vandet havde svært ved at slippe ud af Brede Å, skriver Mie og Hans Jacob Rank.

Isskruning ved Ballum Sluse

Isskruning ved Ballum Sluse. Foto Mie Rank.

Isskruning nær Ballum Sluse

Isskruning nær Ballum Sluse. Foto Mie Rank.

31. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle