Vind og vand i rigelige mængder

Natten mellem onsdag og torsdag lukker atmosfæren op for et mærkbart gennemtræk hen over os. Vinden presser ekstra nordsøvand ind mod Jyllands vestlige kyst og ind i Limfjorden.

Et af Nordatlantens markante vinterlavtryk har kurs mod Danmark. Lavtrykket ligger tirsdag den 29. januar 2013 nordvest for Irland med et centertryk på 960 hPa. Det er på vej mod østnordøst under uddybning og forventes at bunde med et centertryk på 954 hPa onsdag nord for Skotland.

På sydsiden af lavtrykket når vinden sit maksimum ved midnat natten til torsdag, hvor middelvinden over den nordlige del af Nordsøen når stormstyrke.

Middelvinden ind over Danmark bliver kraftigst i Nord- og Vestjylland, hvor den topper med hård til stormende kuling, 18 til 23 m/s og vindstød op til stærk storm, 30 m/s. I resten af landet får vi mindre vind, men dog kuling til hård kuling, 15 til 20 m/s, med vindstød af stormstyrke, cirka 25 m/s.

Vejrkort

Vinden forventes at toppe omkring midnat natten til torsdag. Grafik DMI.

I løbet af natten drejer vinden fra sydvest og vest til vest og nordvest, hvorefter den aftager meget langsomt. Derfor lægger torsdag blæsende ud med hård vind til hård kuling omkring vest og med vindstød af stormstyrke.

Efterhånden som lavtrykket bevæger sig længere mod nordøst op over Norge og Sverige, taber det pusten. Det får vinden over Danmark til at aftage og sidst på dagen er der bare en jævn til hård vestenvind.

Nordsøen pakker sig ved Vestkysten og i Limfjorden

Når så kraftige vinde blæser fra samme retning gennem længere tid, presser vinden havvandet ind mod kysterne med pålandsvind.

I dette tilfælde bliver Nordsøvand derfor stuvet ind mod hele den jyske vestkyst og ind gennem Limfjordens vestlige munding i Thyborøn-kanalen. Det forventes at give forhøjet vandstand flere steder torsdag morgen ved højvandet.

Vesterhavet

Vesterhavet mellem Nr. Vorupør og Hanstholm 27. november 2011. Foto Hanne Majlandt.

29. januar 2013.

Viden om vejr og klima

Se alle