Varmens kamp for at vinde Danmark

Kulden har besat landet. Der skal flere varme angreb til, før kulden for alvor taber terræn.

De seneste 12 dage har kulde fra Sibirien bredt sig ned over Skandinavien og det østlige Europa. Den ligger tungt og massivt over os, og det kræver flere dybe lavtryk at få 'skubbet' den væk igen.

Varme fra sydligere himmelstrøg presser sig nordover. I mødet med den kolde luft nordfra dannes der lavtryk over den centrale del at Atlanterhavet. Når der er tilstrækkelig med energi i lavtrykkene bevæger de sig videre nordover til Nordatlanten og derfra mod Vesteuropa.

Før eller siden møder lavtrykkene den bastante vinterkulde over Europa, og det er begyndelsen på enden for dem. Jo dybere lavtrykkene er, jo mere energi og varme har de med sig - og jo mere pres lægger de på den tunge kulde, før de taber pusten. Lidt populært kan man sige, at kulden er en stor tung blok, og varmen kommer som et let pust. Der skal mange pust til, før blokken rykker sig.

Ét lavtryks varme og energi er yderst sjældent nok til at skubbe den massive vinterkulde langt mod øst. Men kommer flere markante lavtryk efter hinanden hurtigt nok, sættes kulden under pres, og varmen vinder langsomt terræn.

Vejen banes i weekenden

De kommende 10 til 12 døgn har prognoserne en halv snes lavtryk, som tager turen op over Nordatlanten. Hver af dem bringer en portion varme med sig. Men selv om flere af lavtrykkene er forholdsvis markante (flere af dem giver storm over Nordatlanten), er det kun lige akurat nok til at skubbe kulden over Danmark længere mod øst.

Sammen med lavtrykkene følger fronter, og for at få mildere vejr, skal mindst én front helt forbi os. I weekenden trækker flere fronter ind over Nordsøen. For hvert 'angreb', når fronterne længere og længere østover, før de går i opløsning.

Lørdagsfronten dør ud over Nordsøen. Søndagsfronten opløses delvist over Nordsøen, men giver skyer og natten til mandag nedbør til Danmark. Denne front kan blive den første, der får lov at passere landet med lidt varme. Men det bliver i svækket form.

Mildere vejr i næste uge?

I næste uge ligger flere fronter i kø for at komme hen over Danmark. Hvis det lykkes søndagsfronten at komme igennem, kan den efterfølgende og dermed tredje front fra Nordsøen blive skæbnesvanger for denne omgang vinterkuld i Danmark.

Hver gang en front slipper igennem, skubbes den tunge vinterkulde nemlig længere østover. Dermed baner den en 'lettere' vej for den næste front. Vinden vender fra det kolde øst til det milde sydvest og vest. Er vinden først tippet over i vest, er der lukket op for ’varmeslusen’. Derefter kan fronter og lavtryk i en lind strøm feje ind over landet.

Udsigternes træfsikkerhed

Selv om vores computere er meget kraftfulde, og vores vejrmodeller er rigtig gode og hele tiden bliver bedre, er denne vejrsituation en af dem, som er vanskelige ved at håndtere.

Ofte ser vi, at modellerne 'kører' de lune lavtryk igennem landet sidst i perioden. Ved næste modelkørsel ser det igen ud til at blive sidst i perioden varmen kommer igennem. Det betyder med andre ord, at varmefremstødet hver gang en ny modelkørsel er færdig, bliver forsinket i forhold til den forrige modelkørsel. Den udskydning af varmefrembruddet kan stå på i mange døgn og modelkørsler i træk.

Det betyder, at vi i vores vejrudsigter flere dage i træk kan have en meteorologudarbejdet vejrudsigt i tekst, der ganske korrekt forudser kolde dage i begyndelsen af perioden (evt. lidt mildning og nedbør i den vestlige del af landet) og en noget mere usikker mulighed for mildning sidst i perioden. Samtidigt kan vores direkte modelbaserede grafikvejrudsigter vise markante vejrskift med mildning sidst i perioden. Grafikkerne afslører ikke, hvor sikker prognoserne er.  

Ud over, at det kan være vanskeligt at forudsige, hvornår mildningen slår igennem, er det i disse perioder også vanskeligt at vide præcis, hvor langt ind over landet en front 'overlever' og giver nedbør. Meteorologerne er meget opmærksomme på denne problematik, og giver derfor også udtryk for usikkerheden i vejrudsigterne.

Denne situation er vi i netop nu, og det bliver spændende at se, hvor mange varmeangreb, der skal til, før varmen får skubbet kulden helt væk. Samt om kulden kommer så langt væk, at den bliver væk resten af vinteren, eller om den vender tilbage først i februar. Læs mere om det via Værd-at-Vide boksen: Prognose for den kommende måned.

22. januar 2013.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle