Vagtskifte blandt Europas meteorologiske satellitter

Meteosat-10 overtager fra Meteosat-9 som overtager fra Meteosat-8.

Meteosat-10 erstattede mandag den 21. januar Meteosat-9 som Europas primære, operationelle, geostationær vejrsatellit, efter at være flyttet til positionen 0°. 0° er også kendt som Greenwich-meridianen, og satellitten hænger hvor meridianen krydser ækvator i 36.000 kilometers højde over Guineabugten.

Meteosat-10 blev sendt op i juli 2012 og er den nyeste satellit i serien Meteosat Second Generation (MSG). Siden opsendelsen er Meteosat-10 grundigt gennemtestet for at sikre, at ingen af de mange instrumenter tog skade af den hårdhændende behandling som det alt andet lige er, at blive skudt ud i rummet med raket.

"Vi havde lidt udfald på dmi.dk i forbindelse med skiftet mellem de to satellitter. Selve operationen med at gøre Meteosat-10 til den primære satellit er for øvrigt en relativt imponerende manøvre, hvor man samtidigt flytter to satellitter i rummet langs ækvator, mens de leverer operationelle data", fortæller DMI's Esben Stigård Nielsen.

Europas meteorologiske satellitter bestyres af Eumetsat med hovedkvarter i Darmstadt, Tyskland.

I april 2013 overtager Meteosat-9 så den såkaldte 'Rapid Scanning Service' (RSS) fra Meteosat-8, som var den første MSG-satellit opsendt i 2002. Meteosat-9 og -10 danner dermed en to-satellit-konfiguration, hvor Meteosat-10 giver fuldklode-billeder hvert 15. minut, mens Meteosat-9 leverer hyppigere billeder hvert femte minut af Europa og Nordafrika (deraf navnet 'Rapid Scanning').

Et to-satellit-systemet af den type understøtter meteorologer i en af deres mest krævende opgaver - ekstremt kortfristede vejrudsigter på engelsk kaldet 'nowcasting'. Nowcasting indebærer, at opspore og overvåge vejrfænomener der udvikler sig hurtigt såsom skybrud, tordenvejr og tåge, så de kan varsles til trafik, beredskab og befolkning.

Model af Meteosat-8/9/10

Model af Meteosat-8/9/10 foran Eumetsats hovedkvarter i Darmstadt, Tyskland. Foto fra Wikipedia.

Satellitbillede

Meteosat-10 tog sit første operationelle billede mens dagen gryede over Europa den 21. januar. Foto Eumetsat.

26. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle