Solhunden flammer

Søndag vogtede mindst ét fuldvoksent eksemplar af arten Canis Sol over himmelhvælvet.

Mandag lå der en mail + et billede i DMI's kundeservice fra et fotoglad og nysgerrig bruger.

Har et lille spørgsmål. Det er ikke en regnbue. Det er næsten klar himmel med masser af sol. Kan I forklare, hvad det her fænomen er?

Ja, det kan vi. Eller rettere: Det kan geofysikstuderende Natalia Havelund Andersen:

Fænomenet til venstre er ikke en regnbue i normal forstand, men det kan være en solhund eller bisol; altså en afbøjning af lyset i den fine cirrussky på billedet.

Afbøjning af lys er også det, som sker, når en regnbue opstår. Afbøjningen af lyset sker, når lyset rammer en vanddråbe eller her en iskrystal i cirrusskyen. Lyset afbøjes ved refraktion og brydes op i de mange farver, som kendetegner en regnbue.

De forskellige bølgelængder af lyset har forskellige afbøjningsvinkler og vil derfor spredes ud i de forskellige farver. En bølgelængde af lyset er det, vi ser som farver.

Solhunden er et optisk fænomen, som optræder omkring 22 grader til højre og/eller venstre for Solen, når sollyset reflekteres af de små iskrystaller i cirrusskyer.

Dette sker ofte, når solen står lavt som her. Disse skyer består af meget kolde iskrystaller med en typisk temperatur på omkring minus 40 grader Celsius. Derfor indeholder de intet flydende vand, men kun iskrystaller.

Nogle gange optræder solhunde samtidig med en halo omkring Solen. Nedenfor finder du flere fotos af fænomenet.

18. november.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle