Satellit ser Europa badet i Månens lys

Militærteknologi giver anledning til overraskende og troldomsagtige effekter på nye satellit-billedserie af Europa.

Den 18. januar offentliggjorde vi et imponerende foto af et natsort Europa oplyst af by-belysning set fra den nye Suomi NPP-satellit. Du finder link til nyheden i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

"Omkring nymåne var der intet måneskin. Derfor så den såkaldte Day/Night-sensor den kunstige belysning på jordoverfladen. Under de forhold er skyer ikke synlige. Hvor der er skyer, ser lyset fra byerne sløret ud, og hvis skyerne er tykke, anes kun et svagt lys nedefra ", forklarer Esben Stigård Nielsen fra DMI's Sektion for IT og Telemåling.
"Nu hvor vi er omkring fuldmåne, er forholdene helt anderledes. Her ser Day/Night-sensoren refleksionen fra måneskinnet, og lige pludselig er alle skyer synlige".

Nedenfor kan du se forskellen mellem nymåne, halvmåne og fuldmåne.

Meteorologisk nyskabelse

Nyheden den 17. januar affødte en del henvendelser fra brugere, som netop undrede sig over, at der ingen skyer var at se på billedet. Det var der nemlig på andre satellitbilleder på dmi.dk fra samme nat.

Svaret på dette spørgsmål er altså, at Day/Night-sensoren som noget nyt ser det synlige lys både dag og nat. Og at sensoren kigger igennem skyerne, når de ikke oplyses ovenfra af Månen.

"Day/Night-sensoren er et helt nyt koncept for meteorologiske satellitter. Sensoren er designet, så den opfanger synligt lys både om dagen og om natten. Det nye er, at sensoren kan se om natten ved markant at øge lysfølsomheden - lidt på samme måde som en kat gør det. Hidtil har den teknologi været forbeholdt militærsatellitter", forklarer Esben Stigård Nielsen.

"Evnen til at opfange synligt lys om natten giver anledning til overraskende og lidt troldomsagtige effekter, da månefasen pludselig får stor betydning for, hvordan billeder fra Day/Night-sensoren tager sig ud", slutter han.

Redaktion Niels Hansen
© DMI, 28. januar 2013.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle