Sæsonens første sne er faldet

Måske er sne ikke lige det første, du tænker på her i sensommeren. Men sagen er en anden på Grønland. Selvom kalenderen skriver august måned, har grønlænderne allerede oplevet sæsonens første snefnug.

Meteorolog Jesper Eriksen har fulgt sneudviklingen nøje og rapporterer til dmi.dk, at vinterkulden har sneget sig ind over det nordlige Grønland tidligt i år - og det til trods for, at vintermørket endnu ikke har vundet indpas.

”Selvom den nordligste del af Grønland fortsat har dagslys døgnet rundt, har kulden indfundet sig tidligt i år i den nordligste del af det danske rigsfællesskab. I går den 15. august oplevede man i Grønlands nordligste by Qaanaaq, som ligger lige så højt mod nord som Svalbard, sæsonens første lette snefald,” siger Jesper Eriksen.

Sneen har endda været at spore i andre egne på Grønland. Natten til den 16. august mærkede beboerne på østkysten også til den fremskredne vinter.

”Her i nat kom der også let sne til Scoresbysund på østkysten,” siger Jesper Eriksen og henviser til kortet til højre på siden (klik på kortet for at se det i stor version).

Kortet viser udvalgte målte temperaturer kl. 03 (UTC) natten til den 16. august. ”Læg specielt mærke til de 8 graders frost på Grønlands nordligste kyst målt i fuldt dagslys," lyder det fra meteorologen.  

Har man hang til minusgrader og frit snefald, må man vente til året går på hæld i Danmark eller tage konsekvensen og rejse ud under koldere himmelstrøg.

16. august 2013.

Grønland

Temperaturer kl. 03 (UTC) natten til den 16. august. Tallene er afrundet af DMI’s grafiske præsentationssystem Ninjo til nærmeste hele grader. Grafik Jesper Eriksen. Klik for stor version.

Snelag på bil

Sæsonens første sne er faldet på Grønland. Her noget der måske ikke helt kvalificerede til det første deciderede snefald fra Pituffik allerede den 29. juli. Foto Ulrik Edelmann

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle