Af Tom Axelsen, grib-stjernerne.dk.

Zodiakallyset er stort. Det eneste lysfænomen, som er større på nattehimlen, er Mælkevejen. Alene størrelsen af zodiakallyset kan snyde en til at tænke at det er den sidste glød af solnedgangen, man står og kigger på. Læs her, hvad du skal se efter.

Zodiakallys.... prøv at udtal ordet for dig selv, smag lidt på det. Det virker eksotisk og fremmedartet, ikk'?

Lysfænomenet som ordet dækker er da også eksotisk og fremmedartet. Stort nok til at du nem overser det. Svagt nok til at du ikke kan se det fra byerne, men skal en tur på landet. Altid til stede  -men dog bedre på nogle årstider end andre.

Reflekteret rumstøv

Måden hvorpå zodiakallyset opstår er da også lidt eksotisk. Lyset er nemlig sollys reflekteret i alt det fine støv der svæver rundt i samme plan om Solen som planeterne samt de fleste asteroider og kometer bevæger sig rundt i. Det er det plan, vi fra Jorden ser som ekliptika eller zodiak. Heraf kommer navnet zodiakallys, fordi lyset ser ud til at være begrænset til et område på himmel omkring zodiak eller dyrekredsen.

Støvet, som giver os zodiakallyset, er meget fint - fra 0,01 til 0,3 millimeter i diameter.

Støvpartiklerne stammer dels fra kometer som kaster en masse vand og støv fra sig, når de passerer tæt forbi Solen - dels fra asteroider der bliver ramt af små og store meteorer som slår endnu finere støv af asteroiderne.

Hvis du bor i troperne, vil du kunne se zodiakallyset hver aften året rundt. Men nu bor vi i Danmark og her afhænger udsynet til zodiakallyset af årstiden.

Følger årstiderne

Om foråret står ekliptika i en stejl vinkel på horisonten om aftenen. Så da er zodiakallyset stadig fri af disen ved horisonten, når det er helt mørkt.

Omvendt ligger ekliptika ret fladt i forhold til horisonten om morgenen. I den sitiation er zodiakallyset knapt fri af disen, før daggryet melder sig i øst. Så en forårsmorgen vil du næppe kunne se zodiakallyset, selvom at det altså er der.

Om sommeren drukner det svage zodiakallys i de lyse nætter.

Efteråret er det stik modsat foråret. Ekliptika ligger ret fladt i forhold til horisonten om aftenen, og så er der ikke noget at se. Om morgen står ekliptika i en stejl vinkel med horisonten og er nem at se. Eneste 'men' er, at du skal tidligt op.

Vinteren er lidt en overgang mellem efterår og forår. Så først på vinteren er det forsat om morgen du skal kigge, mens det sidst på vinteren er bedst om aftenen.

Derfor er den bedste sæson for zodiakallys, fra medio februar til udgangen af april – I hvert fald for os som ikke kan komme op om morgen.

Se zodiakallyset

Zodiakallyset er stort. Det eneste lysfænomen som er større på nattehimlen er Mælkevejen. Alene størrelsen af zodiakallyset kan snyde en til at tænke, at det er den sidste glød af solnedgangen man står og kigger på.

Den nemmeste måde at omgå den tvivl på, er ved at vente med at kigge til 2 - 2½ time efter solnedgang. På det tidspunkt er det såkaldte 'astronomiske tusmørke' ophørt, og den sidste glød på vesthorisonten efter solnedgangen vil være slukket. Så er du sikker på, at det du sr, er zodiakallyset.

Et andet trick som kan hjælpe, er at du bevæger dit syn fra syd over vest til nord og tilbage igen, alt i mens du lægger mærke til hvor lys eller mørk himlen er. Så vil zodiakallyset også 'poppe' frem.

Det lys, du skal kigge efter, er lige så klart (eller svagt om du vil), som Vintermælkevejen der står højt på sydhimlen, når du går ud 2 - 2½ timer efter solnedgang.

Rette tid og sted

Meget vigtigt for din succes med at se zodiakallyset er at vælge en aften, hvor Månen ikke er fremme eller er meget tynd, så den ikke generer. Så de bedste perioder i 2013 er fra 1. marts til 12. eller 13. marts og så igen fra 30. marts til 12. eller 13. april.

Og så er der lige det med lysforureningen. Du skal finde et observationssted nogle kilometer vest for den nærmeste større by hvor der er minimalt med andre større byer mod vest. Det kan f.eks. være ved en vestvendt kyst. Sådanne steder vil der ikke være en lyskuppel fra en by til at genere dit udsyn til zodiakallyset.

Gør du alt dette forarbejde og vælger rette tid og sted, så du have en god chance for at se det eksotiske og fremmedartet zodiakallys.

God fornøjelse!

8. marts 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle