Øldåser fra vinter til sommer

Kan du huske Kresten Hansen og hans øldåser fra forårsjævndøgn? Nu har han haft gang i en langtidsholdbar bajer, der har registreret Solens gang over himlen et helt halvt år.

Kresten Hansen fra Brønderslev har bevist, at Solen står højere og højere på himlen hver dag fra vintersolhverv til sommersolhverv.

"Hvor svært der det?", spørger du måske. Men det er ikke så meget det, at han har bevist det. Det er mere måden, han har bevist det på. I bedste Egon Olsen-stil er hans vigtigste remedier nemlig en øldåse, en masse tape og et stykke almindeligt lysfølsomt fotopapir.

Kresten Hansen putter fotopapiret ned i dåsen, prikker et mikroskopisk hul i siden på den, lukker den lystæt til og monterer den et sted udendørs, hvor den har 'frit udsyn' mod syd.

Dåsen har hver dag siden vintersolhverv i december registreret Solens gang over himlen, hvis det altså ikke har været alt for overskyet. En tynd streg af sollyset slipper ind gennem hullet og tegner en linje på fotopapiret. Linjen sladrer så om, hvor Solen kom op over horisonten, hvor højt på himlen den nåede, og hvor den gik ned igen.

Resultatet ser du nedenfor.

Solens gang

Øldåsen afslører, at Solen når højere og højere op på himlen hver dag. De nederste streger er tegnet i dagene efter vintersolhverv i december, mens de øverste er tegnet af Solen ved sommersolhverv. Foto Kresten Hansen.

Du kan læse mere om at føre øldåsebevis på Kresten Hansens blog. (tekst skrevet ved forårsjævndøgn).

26. juni 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle