Langvarige Bodil klassificeret som 'orkanlignende'

Bodil er blevet klassificeret til en regional klasse 4 (nw4) på den danske stormliste, men var i øvrigt også landsdækkende som en klasse 3. DMI inddeler klimatologisk storme i fire klasser baseret på styrken af de observerede 10-minutters middelvinde. Hver klasse har to underkategorier, som fortæller om stormens udbredelse - regional eller national - alt efter hvor stort et område der blev ramt.

Centrum af et stormlavtryk passerede den 5/6. december 2013 det sydlige Norge, Skagerrak og det sydlige Sverige under uddybning. Det laveste tryk ved en DMI-station blev målt til 965,7 hPa ved Skagen.

Det gav mange steder ved kysterne storm i middelvind, flere steder stærk storm og et enkelt sted orkan, først fra sydvest, dernæst fra nordvest. Vindstødene var ved næsten samtlige kyststationer over grænsen til orkanstyrke. Lavtrykket fjerner sig nu fredag mod øst, og ret kold luft strømmer en overgang ned over Danmark fra nordvest.

Højeste middelvind torsdag den 5. december 2013.

Højeste middelvind torsdag den 5. december 2013. Grafik Mikael Scharling. Klik for stor version.

"Det er ikke længe siden, nemlig 28. oktober 2013, at vi havde en heftig regional klasse 4-orkan, der passerede Danmark. Den blev døbt Allan. Dette lavtryk var dog noget af en 'hurtigløber' hen over Danmark ved siden af Bodil, der har 'hængt' længere over Danmark", fortæller John Cappelen.

"Med to klasse 4 stormlavtryk inden for kort tid er den forholdsvis rolige periode siden den store klasse 4 orkan 3. december 1999 på det nærmeste brudt. Vi skal selvfølgelig lige huske den 8. januar 2005, hvor vi blev ramt af en landsdækkende klasse 3-storm" siger klimatologen, som sammen med sin kollega Mikael Scharling har haft ansvaret for at kvalitetssikre torsdagens målinger og kategorisere vinden.

Du finder alle Danmarks klassificerede storme i 'stormlisten'.

Højeste 10-minutters middelvind 5. december 2013:

  • 36,6 m/s ved Nissum Fjord ved den Jyske vestkyst (Thorsminde).
  • 31,9 m/s  ved Røsnæs (Kalundborg)
  • 31,7 m/s  ved Sjællands Odde

Højeste vindstød 5. december 2013:

  • 44,2 m/s ved Nissum Fjord ved den Jyske vestkyst (Thorsminde)
  • 42,2 m/s ved ved Sjællands Odde
  • 41,8 m/s ved Nissum Bredning ved den Jyske vestkyst (Thyborøn)

6. december 2013.

Kraftigste vindstød torsdag den 5. december 2013

Kraftigste vindstød torsdag den 5. december 2013. Grafik Mikael Scharling. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle