Kulden kommer for at blive

Vintervejret vender tilbage efter et par uger med milde, vestlige vinde. Fra torsdag strømmer kold luft frem til os fra øst, og det bliver den ved med en rum tid, forklarer DMI's ekspert i lange prognoser.

Torsdag går vejret i blåt. Temperaturen falder til under frysepunktet, og der bliver den foreløbig, siger meteorolog Steen Hermansen. Steen Hermansen rådgiver til daglig forskellige erhverv om tendenser i vejret de kommende uger og måneder.

"Lavtrykbanen rykker markant sydover, og et højtryk bygger op nordøst for Danmark. Det betyder vind fra det kølige, østlige hjørne og til tider vinterligt nedbør", forklarer han. Dermed er der sat prop i den milde vestenstrømning, som har domineret de seneste uger.

Nedbørmæssigt ser den kommende tid rimelig tør ud. Men den nedbør, der kommer, falder som sne. Og fordi temperaturen er så lav, bliver sneen liggende og hober sig op.

"I første omgang falder nedbøren som snebyger, men efterhånden kan især den sydlige del af landet blive berørt af fronter med mere udbredt sne. Dermed stiger risikoen for en decideret snestorm", siger meteorologen.

Steen Hermansen vurderer, at kulden i al fald holder januar ud, og anslår, at gennemsnitstemperaturen vil ligge mellem 1 og 2°C under frysepunktet i perioden. Han påpeger, at vi vil opleve dage med hård østenvind som markant koldere på grund af den såkaldte chill-faktor. Chill-faktoren beskriver kroppens varmetab ved forskellige temperaturer og vindstyrker.

Kulden har imidlertid den positive effekt, at vi får Solen mere at se. Luften fra øst er generelt tør, og det betyder færre skyer og dermed flere soltimer.

Snedækket vej

Særligt den sydlige del af landet har mulighed for mere udbredt snefald i de kommende uger. Foto fra Lemvig i december 2012, Carsten Hansen.

"Og så stiger daglængden nu. Allerede den 21. januar har vi vundet en time siden vintersolhverv. At kulden samtidig bider, passer fint med det gamle salmevers: Dagene længes, vinteren strenges", slutter Steen Hermansen.

Rødhals i vinter

Det bli'r en kold tid, som de lever i. Husk dem. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

8. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle