Kombineret dybfrysning i Grønland

Det er hundekoldt flere steder i Grønland, hvor både en faldende temperatur og kraftigere vind har gjort det ekstra vigtigt at få dækket kroppen til, hvis man er udenfor.

Både i hovedstaden Nuuk og i Ittoqqortoormiit på østkysten er det siden i går blæst kraftigt op omkring nord, samtidig med at temperaturen er faldet.

I Nuuk målte de kl. 8 lokal tid (12 dansk tid) en middelvind på 20 m/s, samtidig med at temperaturen var på 14 graders frost.

Kombinationen af kulde og vind gør, at der efter kort tid er fare for forfrysninger af blottet hud. Det såkaldte kuldeindeks (også kaldet chill faktor) var nemlig på minus 42.

Kuldeindeks 22. februar 2013

Den følte temperatur i Grønland og omegn fredag den 22. februar 2013. Grafik fra DMI's præsentationssystem Ninjo, Jesper Eriksen.

Ligeledes klokken 12 dansk tid blev der i Ittoqqortoormiit målt en middelvind på 14 m/s og temperatur på 20 graders frost. Det gav et kuldeindeks på minus 48. Tidligere på dagen var vinden helt oppe på 21 m/s, så kuldeindekset var under minus 50. Samtidig fyger sneen kraftigt, og hele dagen har sigtbarheden ligget under 500 meter.

Kuldeindeks

Tabel over det såkaldte kuldeindeks eller wind chill, som angiver en tilnærmet 'følt temperatur' og dermed fortæller om kroppens varmetab. F.eks. mister du varmen fra bare hænder og ansigt i samme tempo ved 0°C og 10 m/s som du ville gøre ved minus 15°C og vindstille.

  • 0°C til -20°C (grøn): Minimal risiko, men falsk følelse af sikkerhed ved længere ophold
  • -20°C til -40°C (lys blå): Tiltagende risiko, lettere forfrysning af blottet hud inden for 30 minutter.
  • -40°C til -60°C (mellemblå): Fare, forfrysning af blottet hud indenfor 10 minutter.
  • Under -60°C (mørk blå): Stor fare, forfrysning af blottet hud i løbet af 5 minutter.

Interessant nok ligger der lunere luft lidt højere oppe i atmosfæren, men det er så koldt ved overfladen, at den lune luft ikke når ned, selvom det blæser kraftigt.

Ser man på kortet over kuldeindeks, er det endnu lavere i Nordøstgrønland. Her er der dog ingen fastboende, men Sirius-patruljen - som DMI også betjener - patruljerer i øjeblikket et sted i området.

Nordlys

Nordlys over Nuuk torsdag den 21. februar 2013. "Det var svært at holde kameraret stille de krævede fem sekunder i den hårde vind", skriver fotografen Toke Brødsgaard.

22. februar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle