Isdøgn på stribe

Seks isdøgn i streg er en realitet. Tirsdag og onsdag blev på hver deres måde særligt kolde. Så langt prognoserne rækker, fortsætter trenden med isdøgn efter isdøgn.

Kulden ligger tungt over os. Vinde fra øst og nordøst sender vedholdende kulde ned over Danmark fra den utømmelige vinterkulde kilde: Sibirien.

Siden fredag den 11. januar 2013 har vi haft isdøgn. Gennem samtlige døgn har en eller flere af landets officielle målere haft en maksimumtemperatur under 0°C. Og den tendens fortsætter langt ind i næste uge.  

"Tirsdag den 15. januar 2013 oplevede alle i hele landet et isdøgn. Ikke en eneste af DMI’s officielle målere havde en maksimumtemperatur, der kom op på 0°C," fortæller klimatolog Peter Riddersholm Wang.

Maksimumtemperatur den 15. januar 2013

Ikke én eneste station målte positive temperaturer i tirsdags.

Også onsdagens isdøgn blev koldt, men enkelte steder nåede maksimumtemperaturen over frysepunktet. Røsnæs nåede op på +0,1°C, og alle målere på Bornholm viste over frysepunktet. Lunest var det i Rønne med +0,2°C.

En opfriskende vind fra nordøst ved Bornholm, blev afgørende for de positive maksimumtemperaturer onsdag. Vandet i Østersøen er endnu et par grader varmt, og når det blæser, påvirker det temperaturen ved kysterne.

Mere opsigtsvækkende blev den lave minimumstemperatur onsdag morgen klokken 8, hvor der blev målt -17,6°C ved Roskilde Lufthavn i Tune.

Flere isdøgn forude

Det er ikke så let at slippe af med kulden, når den først ligger så massivt hen over landet. Og selv om et lavtryk forsøger at angribe kulden med mildere luft, er der intet, der tyder på, at det lykkedes de kommende dage.

"Vi forventer dagstemperaturer mellem frysepunktet og fem graders frost i hvert fald frem til torsdag i næste uge. Så vi forventer, at der ligger en uges frostdøgn foran os," fortæller DMI’s vagtchef Olaf Mathiasen.

"Om natten bliver det i første omgang kun lidt koldere end om dagen. Det skyldes skyer, der holder på varmen. Men efter snevejret først i næste uge klarer det op. Derefter bliver der igen risiko for nætter med ned til 15 graders frost", slutter vagtchefen af.

Isslot

Fra den 11.-13. januar 2013 blev dette isslot bygget i Kongens Lyngby. Foto og bygherre Jan la Cour.

Holder kulden så længe, når vi op på 14 isdøgn i træk. Så der skulle være gode betingelser for at bygge smukke isslotte den kommende uge.

17. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle