En ring af ild

Solformørkelse kaster ring af ild på himlen over Australien i dagene 9.-10. maj.

I dele af Australien og Stillehavsregionen kan beboerne i disse dage opleve en ringformet solformørkelse. Månen skærmer kun næsten for Solen, og en ring af skarpt sollys fremtoner på himlen.  

Månen dækker 95 procent af Solen

Den ringformede solformørkelse opstår, når Månens diameter er mindre end Solens, og Månen kun dækker omtrent 95 procent af Solen.

Ringen, som også ofte kendes under den latinske betegnelse ’annulus', vil derfor fremstå som en smuk gylden ring på himlen - en ring af ild.

Kun delvis solformørkelse for de fleste

Kun få mennesker har mulighed for at opleve denne spektakulære ringformede solformørkelse.

For de fleste er solformørkelsen kun delvis, da dens bane strækker sig over nogle af de mest afsidesliggende dele af Jorden.

Solformørkelsen begynder over ørkenen i det vestlige Australien, fejer derefter over det tyndtbefolkede område Northern Territory i det nordlige Australien og fortsætter tværs over det nordlige Queensland - langt fra byen Cairns, hvor mange mennesker var vidne til sidste års totale solformørkelse i november. 

Grafik af solformørkelse

En solformørkelse opstår, når Månen passerer mellem Jorden og Solen og derved helt eller delvist blokerer for Jordens udsyn til Solen. Det kan kun ske ved nymåne, hvor Solen og månen ligger på række, set fra Jorden. Den totale solformørkelse udgør kun en meget smal stribe.Tegningen er ikke målfast.

Ringformet solformørkelse

Eksempel på ringformet solformørkelse: Den såkaldte 'ring af ild'. Foto Sancho Panza/Wikipedia udgivet under Creative Commons-licensen.

10. maj 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle