Dit badevand har glemt den lange vinter

Midt i april var havet omkring Danmark flere grader koldere end normalt. Det efterslæb fra den lange vinter er nu indhentet. Kun Nordsøen halter fortsat en smule.

Vinteren fortsatte ind i foråret i år. Marts endte som den koldeste af sin slags i 26 år med et gennemsnit næsten 3°C under normalen, og starten på april var heller ikke prangende.

Det havde markant indflydelse på havtemperaturerne omkring Danmark, der startede stort set fra 0°C og først begyndte opvarmningen sent på sæsonen.

Hurtig opvarmning

Da vi den 10. april tog temperaturen på dit kommende badevand var det en rystende oplevelse. Dengang lå vi op til 4°C under normalen for årstiden. Se øverste grafik til højre.

Oceanograf Jacob Woge Nielsen kan dog berolige med, at det efterslæb er indhentet nu.

"Her kort efter sankthans ligger havtemperaturen i de indre danske farvande på eller lidt over normalen", fortæller han. Se nederste grafik til højre.

Vi har altså nu badevand, der er ret typisk for slutningen af juni.
"Badevandstemperaturen ligger på 16 til 17°C; nogle steder op til 18°C. Præcist hvor frisk det bliver at hoppe i, afhænger fra nu af af vind og vejr", siger oceanografen.

Variationer mod øst og vest

Langs en enkelt kyst har vi dog endnu ikke helt negeret den lange vinter. Dele af Nordsøen er stadig noget koldere end normalt, og har været det igennem hele foråret. Det gælder især for den sydlige del af Nordsøen.

"Bader du ved Vadehavsøerne, kan det godt opleves koldere end du er vant til", slutter Jacob Woge Nielsen.

Længere mod øst viser satellitmålinger at vandet i Østersøen op til 4°C varmere end det plejer på denne årstid. Forklaringen skal findes i den fastlåste vejrsituation, der prægede Europa sidst i maj og først i juni og gav masser af regn og store oversvømmelser i Centraleuropa. Mens det regnede i syd fik blandt andet Finland og den østlige Østersø samtidigt op til 30°C og bragende sol.

27. juni 2013.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle